Otthon

Hogyan kell gondozni a bazsalikomot?

Az élelmiszerüzletekben kapható cserepes bazsalikom ritkán éli meg konyhánkban a két hetet. Most eláruljuk, hogyan kell gondozni, hogy sokáig megmaradjon.

Ha meg szeretnénk hosszabbítani a konyhai bazsalikom életét, akkor a következő öt tippet érdemes megfogadni.

Hogyan kell gondozni a bazsalikomot?
  1. A bazsalikom nem szereti a sötét, hűvös helyeket, 12 fok alatt teljesen le is áll a növekedése. Sok fényre, napsütésre, melegre van szüksége ahhoz, hogy szép, bokros legyen. A konyha sötétebb zugai tehát teljesen alkalmatlanok arra, hogy ott bazsalikomot tartsunk. Ameddig jó az idő, a szabadban van a legjobb helye, tegyük ki a teraszra vagy az ablakpárkányra.
  2. Az élelmiszerboltokban vásárolt bazsalikomok esetében túl sok tövet ültetnek egy cserépbe, így a növényeknek nincsen elegendő helyük ahhoz, hogy életben maradjanak. Érdemes egy nagyobb cserepet beszerezni, amiben szétültetjük a töveket, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak.
  3. A leggyakoribb ok, ami a bazsalikomok halálához vezet, a kiszáradás és a túlöntözés. A bazsalikom földjének mindig kicsit nedvesnek kell lenni. Aki rendszertelenül, ráadásul nagyobb mennyiségben adja neki a vizet, az biztos lehet benne, hogy a növénye tönkremegy.
  4. Gyakori hiba az is, hogy a nagyobb leveket tépkedjük le először a bazsalikomról, pedig a hajtások tetejét kell levenni ahhoz, hogy a növény továbbra is hajtani, növekedni tudjon. A tövön található egészen apró levelek fölött kell elvágni vagy elcsippenteni a szárat. Ha a mindig a nagyobb leveleket távolítjuk el, azzal szépen lassan megöljük a bazsalikomot.
  5. Fontos, hogy a bazsalikomok hajtásait rendszeresen csipkedjük le, akkor is, ha huzamosabb ideig nem használjuk. Ha virágot hoz, akkor már nem sokáig marad életben a cserépben.

A szupermarketekben kapható bazsalikomokat gyors fogyasztásra termesztették, és általában hosszú út is áll mögöttük, mire az üzletek polcaira kerülnek, ezért is ennyire érzékenyek. Érdemes azonban a fenti tanácsokat megfogadni, így nem kell pár hetente újabb növényt vásárolnunk.

 Így szaporíthatjuk a bazsalikomot:

 További cikkeink:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top