Otthon

Védenéd a környezeted? – építs passzív házat!

Számtalan módon tehetsz azért, hogy a jövő generációjának egy élhető, egészséges világot adj tovább. Megmentheted a bálnákat harcos környezetvédő aktivistaként egy hajóra szegődve vagy az otthoni karosszékedből is egy szép összegű átutalással, használhatsz bio tisztítószereket, járhatsz autó helyett biciklivel vagy gyalog, de akár építhetsz passzív házat is vagy átalakíthatod a meglévőt passzívvá. Ez utóbbival például nagy előrelépést tennél előre több téren is, miközben az ökológiai lábnyom, amit magad után hagysz mégis pici marad.

Milyen téren lépnél előre azzal, hogy korszerűsíted az otthonod? Egyrészt kényelmesebb, szebb környezetben élsz utána. Másrészt kevesebb környezetkárosító anyagot bocsát ki a házad ettől kezdve, és ez nem kis hozzájárulás részedről a természet megóvásért. Harmadrészt egészségesebb lesz a ház, amiben laksz. Végül pedig látványosan lecsökken a rezsiköltséged – a megspórolt pénzt pedig akár el is utalhatod a bálnák megmentésére, ha úgy tetszik. Egy új építésű passzív ház – és egy közel passzívvá alakított régi is – alapvetően ezekkel az előnyökkel jár.

Védenéd a környezeted? – építs passzív házat!

Mitől környezetbarát egy passzív ház?

A passzív ház egy olyan épület, ami gyakorlatilag majdnem teljes egészében önmaga gondoskodik arról, hogy nyáron kellemesen hűvös, télen pedig megfelelően meleg legyen – mindezt anélkül, hogy mesterséges külső energiaforrást venne igénybe. Természetesen egy passzív házban is van fűtés, és lehet benne akár klímaberendezés is, de ezeket csak nagyon ritkán kell bekapcsolni, és akkor is csak annyi energiát fogyasztanak, mint egy izmosabb kávéfőző. A téli hideg ellen ugyanis a passzív ház a nap energiáját használja fel igen nagy hatékonysággal, a nyári hőséget pedig a különféle árnyékolási megoldások mellett elsősorban a szigetelésével tartja kívül (és természetesen ez a szigetelés tartja meg télen a házban a meleget is). Egy passzív ház tehát nagyon kevés energiát fogyaszt, ami nem csak azért hasznos dolog, mert sokat takaríthatsz meg így a téli fűtésszámlán (és nyáron a hűtésre fordított áram mennyisége is minimális), hanem azért is, mert az alacsony energiafelhasználás miatt a széndioxid kibocsátásuk is igen alacsony az ilyen épületeknek – tehát kifejezetten környezetkímélők.

Mitől lesz egy ház passzív?

A passzív házak egyik jellegzetessége az, hogy kiváló szigetelésükkel úgy védik a belső tereket a túlzott lehűléstől télen és a felmelegedéstől nyáron, hogy közben ehhez alig használnak fel mesterséges energiaforrást. Jogosan kérdezhetnéd most, hogy akkor egy jó szigeteléssel egy régi építésű ház is passzívvá alakítható utólag? A válasz pedig az, hogy utólag is megoldható egy elavult ház korszerűsítése és környezetbaráttá alakítása, hiszen megfelelő szigeteléssel és jó ablakokkal akár 80-90 százalékkal is csökkenthető az energiafelhasználása, és hasonlóan kellemes és egészséges lesz a lakásban uralkodó klíma ahhoz, mint ami egy új építésű passzív házban van. Az ilyen átalakításokkor ugyanis egy zárt szellőztető rendszert is kiépítenek, amitől folyamatosan friss a levegő házban, és amitől nem mellesleg teljesen megszűnik a penészesedés is – márpedig a penészgombák számos légúti és egyéb betegségek valamint allergiák okozói. Ráadásul egy ilyen házba kívülről sem juthatnak be a káros spórák, pollenek és más szennyeződések – a sok nyugtalanságot és az emiatt kialakuló pszichoszomatikus tüneteket okozó zajról nem is beszélve…

Védenéd a környezeted? – építs passzív házat!

Azonban egy vérbeli passzív házra nem csak az jellemző, hogy vastag és hatékony a szigetelése, és az ablakai sem “huzatosak”. Az ilyen otthonoknál már a tervezésükkor eleve különleges szempontokat vesznek figyelembe: például a nap járásához igazítják a tájolását, az árnyékolási módokat és az ablakok helyét, és az energiatakarékosság jegyében választják meg a nyílászárók méretét is. Ezt pedig egy régi háznál nem biztos, hogy megtettek annak idején a tervezők, amit utólag korrigálni nem mindig lehet. Ezért egy olyan régi építésű otthont, amit jó szigeteléssel és egyéb átalakításokkal utólag energiatakarékossá és környezetbaráttá tesznek, inkább érdemes ultratakarékos házaknak nevezni.

Mit tehetsz, hogy a régi otthonodból passzív ház legyen?

Ahhoz, hogy egy régi építésű otthonból korszerű, környezetbarát és energiatakarékos passzív ház váljon, alapvetően négy dolgot kell elvégezni. Az első, hogy a szigetelést kell “felturbózni”. Ez azt jelenti, hogy szigetelőanyaggal a ház falait kívülről be kell borítani, de ezt a munkát a padláson, a tető alatt, a teraszokon, a lábazatnál és a padlókon is el kell végezni. A második, hogy az összes homlokzati ablakot 3 rétegű hőszigetelő üvegezésűre kell cserélni, és a régi bejárati ajtót helyére is egy magas hőszigetelő képességű darabot kell venni. A harmadik, hogy a homlokzat ablakaihoz megfelelő árnyékolást kell kiépíteni. Végül pedig a negyedik az, hogy ki kell építeni egy speciális, zárt szellőztető rendszert. Ezek a munkák persze nagy felfordulást okoznak majd egy ideig és jelentős összeget is felemésztenek (egyébként erre elnyerhetők különféle vissza nem térítendő támogatások is pályázat útján), viszont a drasztikusan lecsökkent fenntartási költségek miatt ez a befektetés elég hamar megtérül majd.

Védenéd a környezeted? – építs passzív házat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top