Otthon

Beton arannyal

Eddig az építkezésekről ismerhettük, de mára a lakberendezésben is teret hódított a beton: a legmodernebb lakáskiegészítők készülnek belőle. A finom szemcséjű kreatív betonporból te magad is kedved szerint önthetsz trendi dekorációkat, például szalvétanehezéket, kaspót vagy kerti díszeket.

Ezeket készítsd ki:

kreatív betonpor, öntőformák, étolaj, csiszolópapír, aranyfüstfólia, füstfólia-ragasztó, ecset

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

 Így fogj hozzá

A kreatív beton, ellentétben az ipari változattal, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat és nagyon könnyű bánni vele. A port keverd be ugyanannyi vízzel, és máris használhatod. Öntőformaként szóba jöhetnek a szilikon sütőformák, akril, műanyag és papírmasé dobozok, figurák. Használat előtt érdemes ezeket kiolajozni, a papírmasét pedig ragasztószalaggal bélelni, hogy a kész betontárgy könnyen elváljon a formától. Egy nap száradás elég neki, utána tetszés szerint dekorálhatod, festheted, dekupázsolhatod a felületet.

 Gömbölyű formák

A dekoratív betontálka sokféle szerepben megállja a helyét, lehet mécsestartó vagy apró növény kaspója, de önmagában is mutatós. Olajozd be egy akril félgömb belsejét és egy kisebb külső felét. A betonnal félig töltött nagyobb formába igazítsd bele a kisebbiket, ebbe tegyél súlyt, például néhány kavicsot, hogy ne mozduljon el. Száradás után kipattinthatod a gömbből a kész tálkát. Az akrilformába öntött beton felülete tükörsima lesz.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

 Kerti díszek

Ha különleges kerti díszre vágysz, keress papírmasé formát, például gombát. Vágd le a tetejét, ragaszd ki a belsejét és öntheted is bele a betont. Tovább dekorálhatod aranyfüsttel, ami nagyon jól mutat a rusztikus felületen. Kenj ragasztót a minta helyére, várd meg, amíg fényesre szárad, és simítsd bele a fóliát. Puha ecsettel lesöpörheted a felesleget. 

(Alkotó: Seufert-Szántó Orsolya)

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Beton arannyal

A cikk a Praktika magazin júliusi számában jelent meg.                                                                            

További érdekességek a számból:

Trópusi trend: főszerepben az ananász

Strandszerelés tetőtől talpig

Konzervdobozok tizenegy újjászületése

Virágok, fűszerek bőséggel

Textilkaspók a kertbe

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top