Otthon

Életre kelt papírcsodák – interjú Kriston Eszterrel

Kriston Eszter Kazincbarcikán él és alkot. A papírőrült anyuka ékszerei és papírjátékai mellett egyedi noteszei a legkelendőbbek a Meskán. Indulásról, papír remekműveiről és azok sikerességéről beszélgettünk.

Egy karton betonkeverővel indult, mára már egyedi noteszek, papírjátékok, dekorelemek és ékszerek sora kerül ki a kezei közül. Mindezt egy Kazincbarcikán élő, papírőrült anyuka, Kriston Eszter követi el, aki ígéretes alkotó a Meskán.

Kazincbarcikai papírcsodák – Interjú Kriston Eszterrel

A Meska talán legszebb papírjátékait készíted. Hogy jött az ötlet, hogy a papírral ilyen szinten kezdj el foglalkozni?

Egy évvel ezelőtt két kisgyerekre kellett vigyáznom, amikor beugrott, hogy ó, de jó lenne egy karton betonkeverő! Megcsináltam, imádták. Így indult minden. Már ekkor Kazincbarcikán éltünk, ahova a férjem munkája miatt költöztünk el Budapestről, de én gyerekkoromban is itt laktam.

Volt valami előképzettséged, amire alapozva meg merted nyitni az online kézművesboltodat?

Pedagógusi végzettségem van, korábban dekopage-oltam, süthető gyurmából készítettem ezt-azt, de a papírra tényleg véletlenül, a gyerekek hatására találtam rá. Rengeteg lehetőséget látok benne. Készítek például kastély- és várszettet, ami fejleszti a kreativitást és a gondolkodást, a taktilis érzékelést. A repertoáromban helyet kapott a texturált fülbevaló, a partikellékek és tollbújtatós notesz is.

Kazincbarcikai papírcsodák – Interjú Kriston Eszterrel

 

Milyen papírt használsz alapanyagnak?

 

300 grammos kemény kartont, amit egyelőre sajnos külföldről kell beszereznem. Sok mindennel próbálkoztam, de egy német papír vált be igazán. Ami most nagyon foglalkoztat, az az újrahasznosítás. Azzal kísérletezem, hogy hulladék papírral tudjak dolgozni, mert így környezettudatosak lennének az alkotásaim. Az ékszereknél tesztelem most, és azt kell mondjam, rengeteg értékes felületű használt papír van.  

Ki inspirál?

Elsősorban a kisfiam. Aztán a testvérem, akiről azt gondolom, hogy a legtehetségesebb. Minden, amibe belekezdett, zseniális. Aztán van egy barátnőm, neki köszönhetem, hogy megismerkedhettem a papírmerítéssel.

Kazincbarcikai papírcsodák – Interjú Kriston Eszterrel

A játékok és az ékszerek mellett a noteszek a legkelendőbb termékeid. Szerinted miért?

Talán azért, mert aki egyszer kézbe veszi, az azt mondja, hogy nagyon jó a tapintása. Ez valóban így van, még a minta is tapintható a papírkivágás mintázata miatt. Egyébként régen a noteszek gerincére is tettem mintát, de ez idővel “kikopott”, mert úgy nem volt elég tartós a dolog. 

Kriston Eszter műveiről készült képgalériánkat itt megnézheted:

Megnézem
Összes kép (1)

 

Kazincbarcikai papírcsodák – Interjú Kriston Eszterrel

A kazincbarcikai anyuka elmondása szerint a gyerekeknek köszönhetően talált rá a papírra. A papír remekművei közül az ékszerek és a játékok mellett a noteszek a legkelendőbb termékei a Meskán. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top