Otthon

Vigyázz a növényedre! A tápoldatok fele nem felel meg az előírásoknak

Célkeresztbe kerültek az általános tápoldatok, a muskátli- és a kaktusztápoldatok, ezeket vizsgálta ugyanis a NÉBIH.

Ötven darab tápoldatból vettek mintát a kereskedelmi egységekben. Megvizsgálták a termékek összetételét, a feliratok hitelességét és részletességét, valamint felhasználói kedveltségi vizsgálatot is végeztek.

A vizsgált 50 tápoldat közül 19 terméknél találtak beltartalmi hiányosságot. Tizenhat termék esetében nagy részben a makroelem-tartalom és három terméknél a makro- és mezoelem-tartalom együttesen volt alacsonyabb az előírtnál. A “Valentin virágtáp”, és az Eurogarden Kft. által gyártott “Általános tápoldat” , valamint a “Muskátli és balkonnövény tápoldat” megnevezésű termékek esetében több paraméter csak a garantált tápanyagtartalom töredékét tartalmazta, így ők súlyosan megtévesztették a vásárlókat.

Biztos, hogy jó a növénynek? Tápoldatokat tesztelt a NBIH

A jelölés ellenőrzése során hat darab termék esetében találkoztak az ellenőrök jelölési hibákkal, amelyek miatt a felelős forgalmazókkal szemben forgalomba hozatali és felhasználási korlátozást alkalmaztak. Általános hiba volt olyan tulajdonság feltüntetése a címkén, ami nem megengedett  (mint például az összetételben biológiailag aktív anyagokra történő utalás).

A NÉBIH szakemberei a felhasználói kedveltségi vizsgálat során a tápoldatokat 1–5 ponttal osztályozták az alábbi szempontok szerint:  

  • az adagolási információk pontossága (a termék felhasználási lehetőségére, alkalmazható dózisokra, adagolásra vonatkozó pontos információk egyértelmű meghatározása);
  • a címke olvashatósága (címke könnyen olvasható, kezelhetősége és minősége megfelelő);
  • a tápoldat adagolása kényelmes, biztonságos;
  • a flakon stabilitása, kezelhetősége (merev falú, könnyen megfogható);
  • a flakon biztonságos nyitása és zárása, szivárgásmentessége.

Forrás: szupermenta.blog.hu, itt megtekintheted a vizsgált termékek teljes listáját is.

További cikkek kert témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top