Otthon

Rubik-kocka: csak a magyar nem káros az egészségre?

Genfben a vegyi anyagokkal és hulladékokkal foglalkozó ENSZ-konferencián mutatják be, miért is lehetünk büszkék a Rubik-kockára. Persze csak akkor, ha magyar.

Veszélyes játékok

Felmérésekből kiderült, hogy az elektronikai hulladékok műanyagának újrafeldolgozása során jelentős mennyiséget játékokban hasznosítanak újra. Viszont sok műanyagadalékról kiderült, hogy nem bomlik le, bejut, sőt felhalmozódik az emberi szervezetben, és károsíthatja az egészséget.

A műanyag tárgyak égését akadályozó brómozott égésgátlók közül sokat világra szóló szinten betiltottak, mert nem bomlanak le, felhalmozódnak az élő szervezetekben, és emellett a hormonrendszerünket károsítják, sőt párnak rákkockázata is van. A vizsgálat célja az volt, hogy lássák, mennyi ilyen betiltott anyag jut vissza a műanyagok újrafeldolgozása miatt a játékokba.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Négy különösen káros

A cseh szervezet Rubik-kockákat és az utánzatait, mégpedig örmény, cseh szerb, kínai és magyar gyártású termékeket vizsgáltak. Részletes laboratóriumi elemzésre összesen hét mintát, két belorusz, három szerb, egy kínai és egy magyar játékot küldtek. A hétből hat darab tartalmazott káros égésgátló anyagot, egyedül az eredeti magyar játék nem. A szerb és a kínai mintákban nagyon magas volt a káros anyag koncentrációja.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyi szakértője azt mondja a Nők Lapja Cafénak: “A nemzetközi mérés rámutat arra, hogy hiába tiltunk be káros anyagokat, akár az egész világra kiterjedően, azok mégis megjelenhetnek a hétköznapi termékekben, akár játékokban is a szabályozások hiányosságai miatt. Jelen esetben a Rubik-kocka-utánzatokba úgy kerülhettek betiltott brómozott égésgátló vegyületek, hogy az elektronikai hulladékok műanyag részeit újrahasznosították, miközben a káros anyagok még a tilalom előtti időkben belekerültek azokba.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top