Otthon

4 tanács: így legyen saját sziklakerted

Neked is lehet saját sziklakerted. Hogyan fogj hozzá az építéshez, milyen növényeket szerezz be hozzá? Segítünk a megvalósításban.

A sziklakertek rendkívül mutatósak bármely udvarban, építésük és később gondozásuk sem okoz különösebb nehézséget. Hogy igazán mutatós sziklakerted lehessen, tarts be néhány alapszabályt.

Így lehet saját sziklakerted

1. Napos helyek előnyben

A sziklakertet udvarod naposabb felén alakítsd ki. Ha lehetséges, ne legyen a közelben árnyékot adó fa, de két ház közé sem érdemes tervezni, illetve a szelesebb, huzatosabb kertterületeket jobb, ha elkerülöd.

Így lehet saját sziklakerted

2. A kevesebb itt is több

A sziklakerteknél a kevesebb több elve érvényesül a leginkább. Sokkal szebb és természetesebb hatású a sziklakert a hasonló színű kövekből kirakva. Gyűjthetsz köveket folyópartokon, vagy vásárolhatsz a kertészetekben is kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. A kevesebb több elv érvényes a beültetett növényekre is: a sziklakert akkor a legmutatósabb, ha a kövek jól látszanak, mert a növények nem takarják el azokat. Gondolj arra is, hogy a kúszó növények gyorsan benövik a területet.

Így lehet saját sziklakerted

3. A sziklakert kövei közé szórd a földet

Természetesebbnek ható megoldás, ha a kijelölt területre a köveket helyezed el, rakod azokat egymásra, és töltöd fel a hézagokat földdel, mint ha fordítva tennéd. Sziklakerted ebben az esetben nem süllyed meg, és a növények is lazább földbe kerülhetnek.

Így lehet saját sziklakerted

4. Színes vagy örökzöld növények

Sziklakertedbe ültethetsz hagymás virágokat, de az örökzöldek is remekül mutatnak. Utóbbi esetében törpecserjéket válassz, hiszen azok nem nőnek nagyra, így hosszú éveken át gyönyörködhetsz bennük. Ültethetsz évelő és egynyári növényeket, minél változatosabbak a virágok, annál látványosabb sziklakerted lehet. Arra ugyanakkor érdemes ügyelni, hogy azonos víz- és tápanyagigényű növényeket válassz. Tavasszal érdemes az elszáradt növényeket, leveleket kitakarítani a kövek rései közül, és ha szükséges, kevés homokkal ismét feltölteni.

 

További cikkek sziklakert, kertdíszítés témákban az NLC-n:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top