Otthon

Készíts saját fűszerkertet a teraszra

Nincs is annál jobb, amikor ételeidet saját frissen szedett fűszernövényeiddel ízesítheted. Hogyan lehet saját fűszerkerted a teraszon? Segítünk.

Fűszerkertedhez néhány nagyobb cserépre, virágföldre van szükséged. A növényeket magról csíráztathatod, de egyszerűbb, ha palántákat vásárolsz, melyekhez bármelyik kertészetben vagy akár a szupermarketekben is könnyedén hozzájuthatsz.

Petrezselyem

A leggyakrabban használt fűszernövény, levesek, főzelékek, húsok, zöldségek ételek kiváló ízesítője. Cserépben inkább a metélőpetrezselyem érzi jól magát, és folyamatosan hozza zöld leveleit. A napos vagy a félárnyékos helyet kedveli, rendszeres öntözést és tápanyagellátást igényel.

Készíts saját fűszerkertet a teraszra

Bazsalikom

Szintén kedvelt fűszernövény, az olasz konyha kihagyhatatlan ízesítője. Paradicsomos, spenótos ételekhez nélkülözhetetlen. A terasz melegebb, naposabb részére érdemes kihelyezni a cserépbe ültetett bazsalikomot, növekedéséhez rendszeres öntözést és tápanyagellátást igényel.

Kakukkfű

Kertbe ültetve bokorrá fejlődhet. Különlegesen illatos levelei az olasz ételek alapja. A kakukkfű is kedveli a napos helyet, ugyanakkor a szárazságot is viszonylag jól tűri. Cserépbe ültetve öntözni és időnként tápanyagozni kell.

Rozmaring

Kertbe ültetve a rozmaring meglehetősen nagyra nőhet. A teraszon cserépben is elél, levele különleges balzsamos aromát ad a húsételeknek. A napos, de nem túl meleg helyen érzi jól magát, öntözésével óvatosan kell bánni.

Majoránna

A magyar konyha alapvető fűszernövénye a majoránna. Bármilyen ételnek harmonikus ízt biztosít, akár csak a petrezselyem. Napfényes helyen gyakori öntözés és tápanyagellátás mellett érzi igazán jól magát.

Készíts saját fűszerkertet a teraszra

Citromfű

Saláták, hal- és húsételek fűszernövénye a citromfű, de a nyári hűsítő üdítőknek is frissítő ízt biztosít. A napos, meleg helyet, a rendszeres öntözést és tápanyagozást gyors növekedéssel hálálja meg.

Menta

Gyümölcssaláták, gyümölcslevesek, nyári koktélok nélkülözhetetlen ízesítője a menta. Teraszod fűszerkertjének napos és a félárnyékosabb helyein érzi magát, illatos levelei öntözés és tápanyagellátás mellett gyorsan növekednek.

 

További cikkek fűszernövények gondozása és terasz témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top