Otthon

Tervezz te is utcabútort Budapestre!

Budapest lakói tervezhetik meg a főváros parkjainak és köztereinek legújabb utcabútorait a Bútorozd be a városodat! címmel kiírt formatervezési pályázat keretében.

Komoly probléma a fővárosi parkokban és tereken, hogy a berendezések, például a padok vagy a hulladékgyűjtők gyakran elavultak, nem komfortosak, és nem tükröznek egységes arculatot. Ennek megoldására hirdetett pályázatot a FŐKERT és a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt., a Design Terminállal és a kreatív építészeti installációiról ismert Hello Wood alkotócsoporttal együttműködve.

A felhívás célja, hogy támogassa a modern városi igényeknek is megfelelő, megnövekedett igénybevételre és terhelésre alkalmas köztéri bútorok és bútorcsaládok, illetve hulladékgyűjtők terveinek elkészítését, valamint egy prototípus erejéig meg is valósítsa ezeket.

A benyújtott elképzelések illeszkedhetnek Budapest sokszínű hangulatához, készülhetnek specifikusan egy helyszínre, vagy lehetnek funkcióorientáltak. A pályázat fontos eleme, hogy nem csupán egyetemisták és profi tervezők ötleteit várják, hanem általános és középiskolás diákok, valamint nem szakmabeliek elgondolásait is.

A tíztagú zsűri három-három győztest hirdet diák, egyetemista, valamint profi kategóriában, illetve egy közönségdíjat is kiosztanak, a győztes pályamunkákból pedig nyáron kültéri kiállítást rendeznek. A nyeremények összértéke három és fél millió forint.

A nyertes bútorok prototípusait a nyáron bárki kipróbálhatja a város kiemelt zöldterületein. A szervezők a versenyt hagyományteremtő szándékkal indítják el, abban a reményben, hogy a jövőben egy-egy prototípusból akár Budapest köztereinek új, “ikonikus” eleme is megszülethessen.

A részletes kiírás a FŐKERT és a projekt közös oldalán található, a tervek benyújtási határideje március 6-a éjfél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top