Otthon

Szegeden már a vízen is élnek emberek

Noé: így hívják azt az energiatakarékos lakóhajót, ami most készült el Szegeden. A Tiszán úszó építmény lakóját minden reggel gyönyörű panoráma fogadja.

Sokan érdeklődnek a legújabb tiszai lakóhajó iránt, amelyet Szegeden, a hajóállomás szomszédságában kötöttek ki – írja a Délmagyar.hu.

“A lakóhajó gondolata régen megszületett. Én is, és a fiatalok is rengeteget kajakozunk a Tiszán, tehát a folyó szeretete megvan – mondta Vesmás Péter Ybl-díjas építész a lapnak.
– Egy innovatív termékfejlesztési pályázaton nyertünk. Olyan termék kapta meg a lehetőséget, amely különleges, természetközeli, és alternatív energiákat használ. A Noé lakóhajó kivitelezésében az irodai kollégák és fiatalok is részt vettek.”

A lakórész 50 négyzetméteres, praktikus és kényelmes. A két kis hálószoba tökéletesen alkalmas két-két embernek. Vécé-mosdó-zuhanyzó és konyhával, nagy étkezőasztallal kiegészített nappali is megtalálható a folyón ringatózó házon. Az energiát a tetőterasz felett elhelyezett napelemek biztosítják. Az ivóvízellátás is megoldott, mert a parton fut egy vízvezeték. Egyedül a szennyvízkapcsolat nehézkes még, de amikor a rakpartprojekt elkészül, a nyomott szennyvízhálózathoz lehet majd csatlakozni.

A lakóhajó közel 30 millió forintba került. Az összeg a budapesti, körülbelül 400 ezer forintos négyzetméterenkénti lakásárhoz hasonlítva nem is olyan borzasztó Vesmás szerint.

Péterék egyelőre barátokkal, rokonokkal, kollégákkal osztoznak a télen-nyáron egyaránt használható lakóhajón. A jövőben az irodát is leköltöztetnék a Tiszára, nyugdíjas éveiben pedig az építész ott szeretne lakni. Szegeden egyébként nem ez az első ház a folyón: hét éve mutatta be a Délmagyar Ótott Ferencet, aki gyermekkora óta asztmás, ezért költözött a vízre.

Nézd meg az ötletes házikót belülről is!

Szegeden már a vízen is élnek emberek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top