Otthon

Az én műhelyem a kanapé, a fotel, néha a függőágy

Habcsi. Ez a neve Sinai Éva kézművesboltjának <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/3303" target="_blank">a Meskán</a>. Játékos, könnyed, vidám, boldogságot, önfeledtséget sugárzó név ez. Olyan, mint Éva játékai, ékszerei. És olyan, mint ő maga.

Főleg horgolással készült alkotásaid vannak a Meskán, pedig a horgolás ma nem annyira trendi, kevesen foglalkoznak vele. Te hogyhogy mégis?

A horgolással körülbelül öt éve kezdtem el komolyabban foglalkozni. Volt egy pici kövem, amit szerettem volna magamnál hordani, de sehol sem találtam hozzá megfelelő medált, amibe beletehettem volna. És így horgoltam az első nyakláncomat. A következő lépés az volt, mikor egy kedves ismerősöm megkért, hogy csináljak valami aranyos, ágy fölé akasztható dolgot egy kisbabának. Így született meg az első babaforgó, és innen már nem volt megállás, egymás után jöttek az újabb ötletek.

Melyik figurád lennél legszívesebben?

Ha horgolt figura lennék, valószínűleg Pitypang baba személyesítene meg. A horgolt babák csomagolása közben mindig kicsit összeszorul a szívem, de aztán örülök, hogy jó helyre kerülnek. Azért azt el kell mondanom, hogy nincs kedvencem, szóval nem tudnék igazságosan választani a kreálmányaim közül. Mindig valami újat szeretnék készíteni, mindig egy aktuálisért lelkesedek. És ez így van rendjén. Ha a zöldségeim közül kellene választanom, akkor talán zöldborsó lennék, egy mosolyborsó.

Meksa: a cuki horgolólány

És a vásárlóidnak mi a kedvence?

Leginkább a méhes, virágos babaforgóimat kedvelik, no meg a sündisznóimat. Ami még sláger, az a mosolyborsó. Nekem is örömet okoznak a mosolyok, amit ezek kiváltanak, még ha csak mesélik is. Kész mosolydominó.

Nemcsak gyerekeknek szánt figuráid, játékaid, hanem kifejezetten felnőtt nőknek készített ékszereid is vannak. Mindegy hogy mit készítesz, csak horgolni lehessen?

Már a kezdetek kezdetén is nyakláncokkal indítottam, de a mostanában készített nyakláncok egészen másfélék. Akkoriban még csak tanultam horgolni, és bár még ma is messze állok egy profitól, azért némiképp rutinosabb lettem ezen a téren, no meg magabiztosabb. A horgolás mellett egyre több kötött ékszert is készítek. Az ötletek osztódással szaporodnak, sokszor a felét sem tudom megvalósítani annak, amit szeretnék. Általában csak alkotás közben alakul ki a végleges forma, nem szoktam alaposan előre tervezni, az ötlet képlékeny. Néha a vásárlók inspirálnak egy-egy kérésükkel, ebben a Meska igazán egyedülálló, mert az online boltomon keresztül egyedi kéréseknek is eleget tudok tenni. Rengeteg olyan dolog született már, ami nekem eszembe sem jutott volna magamtól!

Például?

Hirtelen az a lány jut eszembe, aki rendelt egy zöld szemű sünit a párjának, majd egy barna szemű sünit, aztán a fiú egy házikós, napsugaras pénztárcát kért a lánynak, amin két süni állt. Természetesen az egyik zöld szemű, a másik barna szemű volt, csakúgy, mint ők az életben. Levelezésünk közben sok mindent megtudtam a párról, az életükről. Már-már giccsesen édes történet ez a szerelemről. Nagyon aranyosak voltak. A legkülönlegesebb kérés felém pedig talán az volt, amikor egy menyasszony barátai a leánybúcsúra rendeltek “pajzán” fülbevalót. Hogy milyen ékszert kellett 3 centiméteres méretben meghorgolnom, azt mindenkinek a fantáziájára bízom.

Hol alkotsz?

Az én műhelyem a kanapé, a fotel, néha a függőágy. Persze van asztalom, ahol az alkatrészeket tartom, polcok fonalakkal, karikákkal, mindenféle kellékkel, de konkrét műhelyt nem igényel a munkám. Ha utazom, akkor is velem jön egy jó adag hozzávaló, nagyon ritkán fordul elő olyan nap, hogy nem készítek semmit. Persze nem mindig horgolok és kötök, néha süthető gyurmából készítek valamit, vagy éppen zsinórlámpát gyártok.

Megnézem
Összes kép (1)

Mi a sikered titka szerinted?

Örömmel és szeretettel készítem az általam kreált dolgokat. Igyekszem mindenre vidám arcot kanyarintani, szeretek minél színesebben dolgozni. Főleg a gyermekeknek készült dolgoknál ügyelek arra, hogy ezen a téren minél több hatás érje őket. Odafigyelek a kommunikációra, a kedvességre, a minőségre. Akadnak olyan vásárlók, akik idővel a barátaim lettek.

Hogy tervezed, mi lesz jövőre? Vagy két év múlva?

Nem szoktam előre tervezni, többnyire csak felfekszek egy felhőre és sodródom a széllel. Azt érzem, hogy szeretnék minél természetközelibb helyre vándorolni és kézműveskedni tovább.

Sinai Éva, azaz Habcsi 38 éves, jelenleg Debrecenben él, ott köt, fon, fest, formáz. Azt mondja, neki a horgolás a kreativitást, a mókát, a relaxációt, a színek szeretetét jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top