Otthon

Naplót kézzel: amikor elkezdtem, még nem nagyon volt konkurencia

Itt az ideje, hogy szép dolgokkal vegyük magunkat körül, ezért Tramontini Dóra örül, hogy egyre többen készítenek igényes papírárukat. A fiatal formatervező a belsőépítészetet hagyta ott a könyvkötészetért 5 éve, most Noteshell néven készít kívül-belül formatervezett határidőnaplókat, e-book- és mobiltokokat kézzel, majd a Meskán és vásárokban árulja őket. Másodszori nekifutásra elérte, hogy egy éve csak ebből él.

Kívülről úgy tűnik, idén nagyon sok az újítás a Noteshellnél. Hogyan néznek ki nálad a hétköznapok?

Mozgalmasak, az biztos: hol tervezek, hol alapanyagot beszerzek, hol gyártok, hol fotózom a termékeimet, hol szállítom, hol meg éppen eladom őket. Egy személyben mindenes vagyok. A kínálat tényleg sokat bővült, ez nagy mértékben köszönhető annak, hogy Kozma Ösztöndíjat kaptam. Ez egy állami ösztöndíj, amire egy egyéves programtervvel kellett pályázni. Ezt a mostani, szerintem már egészen összetett, közel félszáz darabból álló termékpalettát ez alatt az ösztöndíjas időszak alatt fejlesztettem ki. A naplóimat a Meskán és vásárokban árulom.

Hogyan készülnek a Noteshell-füzetek?
Egy határidőnaplót mostanra nagyjából két óra alatt készítek el: tervezek, szerkesztek, elkészítem a külsejét, nyomtatok, betöltöm a belsőt. Egy telefontokot elkészíteni ennél jóval nagyobb munka, úgy 4-5 óra. Budapesten élek, itt van egy kis műhelyem: a VIII. kerületben készülnek a dolgaim.

Naplót kézzel: amikor elkezdtem, még nem nagyon volt konkurencia

Melyik a kedvenced a saját naplóid közül?
Ha úgy nézzük, hogy mi lapul mindennap a táskámban, akkor gyakorlatilag minden, mert használom a saját telefontokomat, egy e-book-tartót, egy határidőnaplót és jegyzetfüzetet is, szóval a teljes repertoárt. A vásárlóim, akik főleg 20 és 40 év közötti nők, a határidőnaplókért vannak oda leginkább. A közepes, amit M-es méretűnek neveztem el, kifejezetten sláger. Van, aki magának veszi, de körülbelül ugyanennyien adják ajándékba is.

Mit gondolsz, miért?
Mert szerethető, jó kézbe venni, különleges, utántölthető, azaz cserélhetőek a lapjai. Élénk színeket használok, ezt is kedvelik sokan, mert egyfajta színterápiaként is hat, ha élettel teli, színes tárgyakkal veszi körül magát az ember. És ami igazán megkülönbözteti a Noteshellt a többi naplótól, az a korongos záródás. Hiszek a funkcionális újításokban.

A saját tervezésű click-in záródást egy textilkorong teszi lehetővé, ami a notesz táblájába illeszkedik, nyitott állapotban pedig a hátsó táblában kialakított mélyedésbe helyezhető. Ezenkívül a belső lapokat is én tervezem és szerkesztem, a kis figurák és a felosztás is, minden az én szellemi termékeim. Meg szerintem azért is, mert amikor 5 évvel ezelőtt elkezdtem ezzel foglalkozni, még nem nagyon volt itthon konkurencia.

Most már van?
Igen, egyre többen mozgolódnak ezen a területen, és én ennek nagyon örülök, mert itt az ideje, hogy szép, igényes, tartós papírárukkal, papírtárgyakkal, tartókkal, kütyütokokkal vegyük körbe magunkat. Olyan apróságnak tűnő dolgok, mint hogy mibe jegyzetelünk nap mint nap, befolyásolják az életünket. A Meskán is van több kézműves alkotó, aki füzetekkel, naplókkal foglalkozik.

Azért kezdtél el minőségi papírfüzetekkel foglalkozni, mert más nem csinálta még itthon?
Ez így nem teljesen igaz. 5 éve belsőépítészként dolgoztam, de volt bennem egy olyan érzés, hogy vissza szeretnék térni a könyvművességhez. Szakközépiskolában ugyanis könyvműves szakot végeztem, aztán pedig a Nyugat-Magyarországi Egyetemre jártam, formatervező vagyok. Így az ötlet tulajdonképpen magától jött. Azóta pedig folyamatosan motiválom magam, hogy mindig ki tudjak találni valami frappánsat. Ihletben, ötletben nincs hiány!

Megnézem
Összes kép (1)

Nemcsak papírkötéssel foglalkozol, más tokokat is készítesz. Miért?
A papír nagy szerelem nekem, de ma már nem mindenki jegyzetel kézzel, így igény van arra, hogy egyedi, személyre szabott telefontokokat vagy éppen tablettokokat is készítsek. Végül is a tablet is egyfajta notesz, csak digitális formában.

Fel kell tennem a kérdést: meg tudsz ebből élni?
Most a naplókészítés a fő bevételi forrásom, igen. Korábban is próbálkoztam azzal, hogy csak ezzel foglalkozom, de akkor fel kellett adnom az anyagiak miatt, és grafikus munkákkal kellett kipótolnom a keresetemet. De most már egy éve csak a naplók meg én vagyunk, és nem fogok letérni erről az útról.

NÉVJEGY
Tramontini Dóra korábban belsőépítészként, majd a MIKU design alkotócsoport tagjaként kis szériás designtárgyak tervezésével és készítésével foglalkozott. Ekkor kezdett el noteszeket készíteni, és alapította meg a saját márkáját, a Noteshellt. A cserélhető belsejű notesze 2010-ben Kiváló Termék Díjat kapott a Nyomda- és Papíripari Szövetség által szervezett PRO TYPOGRAPHIA Díj keretein belül. Közel 50 fajta notesze, határidőnaplója online folyamatosan elérhető a Meska-boltjában.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top