Otthon

Átverés az energiatakarékos csudakütyü

Feltűnően jó ajánlattal hirdették, azt ígérték, a villanyszámla háromnegyedét megspórolhatjuk. Azért ennyi pénzt kár volna hagyni elfolyni, gondolhatták sokan, akik megvették. A Villanyszerelők Lapja most viszont letesztelte a csodakütyüt, és nincs jó hírünk.

Egy időben a Facebookon is nagyon reklámozták a csodakütyüt, amit csak be kell dugni a konnektorba, és hihetetlen rezsicsökkenést érhetünk el. Az Energy Saver Pro nevű készülék hirdetése legalábbis azt ígérte, hogy megspórolja a villanyszámla háromnegyedét, és akár évi 90 ezer forintot takaríthat meg nekünk. Például azzal, hogy “optimalizálja, és javítja az áram elosztását, és felhasználását” és “megtisztítja a hálózatot a bomlasztó hatásoktól”. Még jó, hogy levételre váró rontás nincs a villanyóránkon.

Már az ígéretekből gyanítani lehetett, hogy ez valami átverés lesz. Alapszabály, hogy ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az tényleg túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Ráadásul láthatóan tudományos kifejezések értelmetlen bedobálásával igyekeztek rátukmálni az árut a hiszékenyebb vásárlókra, és az ára feltűnően nagy eltéréseket mutatott attól függően, hogy éppen hol árulták. Mintha csak hasraütés-szerűen írtak volna rá különféle összegeket.

Ezért is örültünk meg nagyon, mikor megláttuk, hogy a csudakütyü precíz, természettudományos alapokon nyugvó vizsgálatát végre elvégezte valaki, mégpedig a Villanyszerelők Lapjának stábja. A legfontosabb megállapításuk, hogy

a vizsgálatoknál nem tapasztaltak mérhető energiafogyasztás-csökkenést.

“Sem akkor, amikor egy elektromos fűtőtesttel, sem amikor egy nagy teljesítményű porszívóval végezték el a vizsgálatot. Az viszont kiderült, hogy maga a csodakütyü is fogyaszt némi áramot, azaz a konnektorba dugva kis mértékben még növeli is a fogyasztásunkat” – írják. A szakemberek ezután szétszerelték a készüléket, amelyben egy kondenzátort, LED-lámpát és néhány más egyszerű elektronikai alkatrészt találtak.

A dobozban az ígéret szerint komoly árammegtakarítás zajlik
A dobozban az ígéret szerint komoly árammegtakarítás zajlana

Az újság ezután megpróbálta megtalálni a gyártót. Az egyetlen magyar vonatkozású vállalkozás csak a kézbesítést intézi, a forgalmazó cég, a LifeSisters LLC viszont amerikai, honlapját egy bolgár határvárosban, Ruszéban élő személy jegyezte be. A termék nem meglepő módon kínai, és több elnevezéssel, jelentős eltérések nélkül, de hasonló ígértekkel szinte minden európai országban feltűnik. Itthon egyébként az Energy Saver Pro LCC ellen idén áprilisban eljárást is indított a Gazdasági Versenyhivatal “a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt”.

Az ára is változó, Magyarországon 10 000 és 38 000 Ft között kínálják, Szlovákiában 38 Euro, amit nagyjából 11 ezer forint, de az eBay-en már 4 dollárért kapható. Az kevesebb, mint egy ezres.

A szakemberek ezek után levonták a következtetést, hogy a készülék semmit sem csinál azon kívül, hogy pénzt húz ki a spórolni vágyó fogyasztó zsebéből.

Valójában a legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel.

Vizsgálják
Vizsgálják

Valós energiafogyasztás-csökkenés az alábbi módokon érhető el:

Jó minőségű, energiatakarékos, hosszú élettartamú fényforrások használatával.

Ha bizonyos helyiségekben (pl. közlekedők, garázs) mozgásérzékelővel kiegészített világítást használunk.

A legnagyobb háztartási fogyasztók a hűtő- és fagyasztószekrények, a régi berendezés A, A+ vagy

A++ jelzésű hűtőgépre való cserélése akár ezres nagyságrendben csökkentheti a villanyszámlát.

A szórakoztató elektronikai eszközöket – így pl. a hogy a set-top boxokat is! – érdemes a használaton kívül időszakokban az áramtalanítani.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top