Otthon

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

Panelben élek, nem szégyen az, szoktam hallani, hogy panelprolinak hívnak minket, de én azért is büszkén vállalom. Legalább nincs hitelem, de van lakásom. A többi lakóval folytatott beszélgetéseim során azt is megfigyeltem, hogy tipikus karakterek lakják a házakat, tisztára úgy, mint a Micimackóban.

Az ismerőseim között keringő paneltörténetekben leggyakrabban előforduló szereplőket szedtem össze egy listában, a teljesség igénye nélkül. Természetesen egy szavamat sem szabad komolyan venni, a körülöttünk élő emberek csak egy szemszögből ilyenek, ha alattunk-felettünk élnek, akkor nyilván máshogy látjuk őket, mint ha egy baráti társaságba járnánk. A karakterek csupán a fantázia szüleményei, ha bárki magára ismer, az csak a véletlen műve lehet.

1. Háborgós, erős férfiember

Különleges ismertetőjegye: Általában ideges, intoleráns, szociális készségei nem fejlődtek ki rendesen.

Természetes lelőhelye: A ház alsóbb régiói, leginkább földszinti lakások.

Jellemzői: Ő az, akinek mindig mindenki túl hangos, nem bírja elviselni, hogy mások is élnek a házban. Jellemzően a ház összes lakóját megtalálja valamivel, hogy miért zavarják az ő életét: az egyik mos, a másik vécére jár éjszaka, a harmadiktól lecsöpög a víz hozzá, ha locsol. Elviselhetetlennek érzi az életet a házban, szerinte mindenki azért született, hogy őt bosszantsa. Nem múlik el nap, hogy ne csengetne be valamelyik szomszédjához és utasítaná fennhangon valamire, rendre arra hivatkozva, hogy “éljünk egymás mellett békességben”. Ez lefordítva annyit jelent, hogy békesség lesz, ha azt csináljuk, amit ő akar. Valószínűleg a saját életét utálja és unja, ezért foglalkozik ennyit másokéval. Ő az, aki veri a csövet, ha valahol vendégség van, és üti a partvissal a plafont, ha fölötte mászkálnak.

Kezelése: Ne nézz a szemébe, inkább csak hümmögj megnyugtatóan, ha támadólag lép fel veled szemben. Nyugtasd meg, hogy minden rendben van, menjen nyugodtan haza, majd éld tovább az életed. Ne kerüld vele a konfliktust, mert az csak olaj a tűzre, és még jobban rád száll!

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

2. Fiatal házaspár, kicsi gyerekekkel

Különleges ismertetőjegyük: Mindig rohannak, de kedvesek. Néha a lépcsőházban hagyják az elejtett játékokat.

Természetes lelőhelyük: Emeleti lakás, a földszintet nem annyira szeretik.

Jellemzőik: Hangosak. A többiek szerint legalábbis. Az ő otthonukból kihallatszik a gyereksírás, a kiabálás, a szaladgálás. Ha vendégek jönnek hozzájuk – elég gyakran –, akkor hatványozódik a hangzavar. A háborgós, erős férfiember kedvenc célpontjai, mert minden mozdulatukba bele tud kötni. A kedves, macskás néni viszont szereti őket, a gyerekek körül néha még be is segít. A fiatal házaspár, kicsi gyerekekkel sosem kötekszik másokkal, vállat von a környező lakásokból érkező zajokra, kivéve ha azok a gyerek alvásidejében történnek. Ilyenkor azért illedelmesen jelzik, hogy csönd legyen délután 3-ig, amíg alszik a gyermek. Ha nem vagy kötekedős és 12-15 óra között csendben vagy, netán otthon sem szoktál lenni, nem nagyon kerülsz velük konfliktusba, veszélytelenek.

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

3. Kedves, macskás néni

Különleges ismertetőjegye: Ráér sütit sütni, és azzal meg is kínálja a lakóközösségből azokat, akiket kedvel.

Természetes lelőhelye: Földszinti régió.

Jellemzői: Mindenkivel kedves, mosolygós, a gyerekekkel különösen figyelmes. Gyakran ajánlja fel segítségét a fiatal házaspár, kicsi gyerekekkel-nek. Ő az, aki kigyomlálja önszorgalomból a háztömb előtti kis zöldet, ültet pár virágot és nevelgeti őket évekig. Nem hangoskodik, kivéve ha jönnek hozzá az unokái, olyankor pár órán keresztül a káosz hangjai szűrődhetnek ki tőle. A lakóközösség kedvence, mindig van egy kedves szava. Macskát vagy kutyát tart, esetleg egyszerre mindkettőt, őket gyermekeként szereti és gondozza. Konfliktusba nem kerülsz vele, hacsak nem pont a feje felett tartasz minden nap házibulit, mert egy idő után az ő türelmének is vége.

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

4. Házsártos, középkorú házaspár

Különleges ismertetőjegyük: Ordítás hallatszik ki tőlük sokszor, dohányoznak a lépcsőházban és mogorván köszönnek.

Természetes lelőhelyük: A negyedik vagy magasabb emelet.

Jellemzőik: Alapvetően magukkal és a problémáikkal vannak elfoglalva, eléggé mogorvák mindenkivel. Nem barátkoznak, nem foglalkoznak veled, a másoktól kiszűrődő zajjal sem törődnek. A gyerekeik már kirepültek, ők pedig nem igazán bírják egymás buráját, ennek napi szinten hangot is adnak, néha zeng a ház tőlük. Legrosszabb tulajdonságuk, hogy dohányoznak, akárhol, ami miatt a lépcsőházban néha meg lehet fulladni. Ők maguk nem nagyon köszönnek, maximum rád morognak, ha szembemész, de ha a gyereked nem köszön nekik, akkor azt fennhangon szóvá teszik, hogy igazán megnevelhetnéd. Konfliktusba csak akkor kerülsz velük, ha esetleg megemlíted nekik, hogy a viselkedésükben valami zavar téged. Érdemes kerülni a társaságukat.

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

5. A mai fiatalok

Különleges ismertetőjegyük: Neveletlen huszonévesek, akik most repültek ki a családi fészekből és kommunába tömörültek.

Természetes lelőhelyük: Legmagasabb emeletek, legolcsóbb lakások.

Jellemzőik: Albérletben élnek általában, sokan egy lakásban, hogy olcsóbb legyen a havi költségük. Vagy egyikük szülei vették a lakást hitelre, és a szobákat kiadták a barátnőknek. Ezzel arányosan a hangzavar is fokozott náluk, de mivel általában nincsenek otthon, csak reggel és este, napközben tulajdonképpen egész nyugodtan lehet éldegélni alattuk lakóként is. Ám ha eljön az éjjel és a buli, ami a vizsgaidőszakok végén szinte menetrendszerű, akkor érdemes egy füldugót beszerezni. Rájuk szokott sóhajtozni a kedves, macskás néni, kis fejcsóválás kíséretében. Nem kerülsz igazán konfliktusba velük, ha nem kötsz beléjük. Ha pedig felmész szólni, hogy hangosak, akkor is biztos lehetsz benne, hogy rendkívül kedvesen és udvariasan fognak megnyugtatni, hogy csendben lesznek, hogy aztán folytassák a bulizást ugyanolyan hangerővel.

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

6. Kémkedős gondnok

Különleges ismertetőjegye: Mindenhol ott van és mindenbe bele is üti az orrát.

Természetes lelőhelye: Az alsóbb szinteken lakik, maximum az első emeleten.

Jellemzői: Szereti rajta tartani az ujját a ház ütőerén. Nála libben a függöny, amikor hazaérsz, és ő szól, ha netalán este 9 után mosnál vagy porszívóznál, hogy azért nem kéne itt törvénytelenül zavarni mindenkit a tisztaságmániáddal. Alapvetően azért kedves, nem lép fel támadólag, mindig próbál kompromisszumos megoldások után nézni, ha a házban konfliktus lépne fel. Gyakori vendég a háborgós, erős férfiember-nél, aki előszeretettel hívja át magához panaszkodni a többi lakóról. Mindenről tud, misztikus módon a titkok nagy őrzője, még akkor is lát, amikor azt hiszed épp másfele néz. Ha épp a virágait locsolja, akkor sem szabad, hogy lankadjon a figyelmed, nehogy valami szabálytalanságon kapjon a szeme sarkából.

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

7. Feljelentős, harcos amazon

Különleges ismertetőjegye: Egyből a hatóságokhoz szalad, ha valaki neki nem tetsző dolgot művel a házban.

Természetes lelőhelye: Második vagy harmadik emelet, ahol kellőképpen hall mindent.

Jellemzői: Nem mondja a szemedbe, ha baja van veled, hanem egyszer csak kopogtat nálad a közös képviselő, az önkormányzat embere vagy épp a rendőrség, hogy valaki bejelentést tett ellened. Ez a valaki biztos, hogy a feljelentős, harcos amazon. Rögtön az illetékes szervhez fordul levélben vagy telefonon, ha a legkisebb kihágást tapasztalja a házban. Ingerküszöbe legalább annyira alacsony, mint a háborgós, erős férfiemberé, ha ők összekerülnének egy házban, egy háztartásban, az valószínűleg maga lenne az armageddon. Érdemes kerülni a vele való konfliktust és bárminemű kapcsolatot, hogy ne szabadítsuk magunkra a hatóságokat. Aki alatta vagy felette lakik, készüljön fel gyakori hivatalos látogatásra és arra, hogy az élete minden mozzanatát kénytelen lesz a szervek előtt folyton kimagyarázni onnan kezdve, hogy miért kiabál a gyerek, egész odáig, hogy miért reggel hatkor szárít hajat.

7+1 panellakó figura, akikkel te is találkozol nap mint nap

+1 Csendes, észrevétlen ember


Különleges ismertetőjegye:
Beköltözésed után évek telnek el, mire észreveszed, hogy ott lakik.

Természetes lelőhelye: Senki sem tudja.

Jellemzői: A misztikus lakó, aki akárhányszor szembejön, mindig mintha új emberként hatna mindenkire. Jellemzői ezért nincsenek is, kiismerhetetlen. Konfliktusba nem kerülsz vele, mivel nem is tudsz a létezéséről.

Ha bármilyen más típust kiismertél a környezetedben, ne kímélj, írd meg a hozzászólásokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top