Otthon

Virágos séta Bálint gazdával: ahol otthon érzik magukat a leanderek

Az angolok mellett a kertépítés másik nagymesterei az olaszok, akik egyébként verhetetlen szépérzékkel és könnyedséggel terveznek meg dizájnos, de élhető lakásbelsőket és fenséges parkokat. Róma egyik legnagyobb vívmánya a sok mesébe illő park, de az igazi kincset, az évszázadok óta csodált Boboli-kertet Firenzében találjuk. Bálint gazda elvezet minket oda.

A látnivalókban oly gazdag Firenze egyik ékessége és a mediterrán flóra kutatóinak tematikai tárháza a Pitti-palota dombjára felkúszó Boboli-kert, amelynek szépségéről Goethe is már ódákat zengett. Hamisítatlan mediterrán arborétum, az olasz reneszánsz alkotása.

Giardino di Boboli

A mediterrán flóra lassan, de folyamatosan tért hódít a magyar kertkultúrában is, de teljességében a Boboli-kertben pompázik, ahonnan mesés kilátás nyílik Firenzére:

Giardino di Boboli

A mérsékelt égövi országokból érkező turista itt láthatja először a mediterrán jellegzetes fáit, a píneát, a tűciprust, a cédrusokat, a citrom- és narancsfákat, valamint a Bibliából megismert olajfákat, babérokat. Ismerősek és itt teljes szépségükben látható cserjék a rododendronok, az azáleák, a magnóliák, a leanderek, a rozmaringok, a levendulák, a zsályák, amelyek a mediterrán tájak igen gazdag flóráját alkotják, és amelyekre a zordabb klímájú országok kertészei vágynak.

Giardino di Boboli

A kert képzőművészeti értéke a Medici-gyűjteményből származó sok szobor művészi másolata, valamint a Piazzale dell Isoletto szobrokkal és pompás lugasokkal körülvett festői tavacskája.

Giardino di Boboli

A múlt század 80-as éveiben alkalmam volt látogatást tenni Borsos Miklós szobrászművésszel Firenzében, ahol a művész fiatal korában hosszabb időn át alkotott. Meglátogattuk egy festőművész barátját, aki arra a kérdésünkre, hogy miért van az Arno folyóval párhuzamos utca minden második-harmadik házában egy kisebb-nagyobb pizzéria, a következőket válaszolta: Igen, Firenzében sok pizzéria működik, és ezek főként pizzát, pastát és toscanai borokat kínálnak az éhes és szomjas turistáknak. Mindenütt ugyanazt az ételt és italt, de mindegyiknek sajátos karaktere van, amelynek alapján meg lehet különböztetni egyiket a másiktól. Sok képzőművész, zenész, költő és építész is él itt és az évszázadok alatt sok gyönyörű kert is kialakult. Ezért nem lehet ezt a tájat soha sem megunni!

Mi is egyetértettünk ezzel az eszmefuttatással és véleményazonosságunkat egy pohár kellemesen lehűtött toscanai borral pecsételtük meg.

Giardino di Boboli
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top