Otthon

Így árazd be a lakásodat

A vásárló a tökéletes lakást keresi olcsón. Különösen igaz ez manapság, amikor minden sarkon tucatnyi eladó lakás van, a vevők pénztárcája pedig nem túl vastag. Egy rossz beárazással hónapokra kivonod magad az eladási versenyből, de ha körültekintően szabod meg az árat, hamar nyélbe ütheted az üzletet.

A vevők pénzügyi lehetőségei beszűkültek mára, és – bár a hitelfelvételi lehetőségek javultak – sokkal óvatosabban kölcsönöznek az emberek a pénzintézetektől, mint a válság előtt. Minden forintot gondosan megfontolnak, mielőtt kiadják a kezükből, és mivel sorban állnak az eladó lakások, bőven tudnak válogatni is. Ma a tulajdonosoknak igen alaposan fel kell készülniük az eladásra, és igen gondosan kell meghatározniuk az ingatlan árát.

Így árazd be a lakásod

 

Ne árazz túl!

A leggyakoribb hiba, amit a tulajdonos elkövethet, hogy érzelmi alapon hoz döntést, és az árba belekalkulálja még az otthonához fűződő szép emlékeket is. Ehhez hozzászámítja az elmúlt évek inflációját, a tíz évvel ezelőtti lakásfelújítás értéknövelő hatását, a szerinte pompás panorámát és a kitűnő elhelyezkedést, és máris egy horribilis végösszegű cédula fityeg a lakáson. Nem csoda, ha nem csörög a telefon és az érdeklődők nagy ívben kerülik az “áruját”. Sajnos el kell fogadni, hogy leestek az ingatlanárak, mivel a kínálat jóval nagyobb a fizetőképes keresletnél, és az egykor nagy áldozatokkal megvett lakást csak a legjobb esetben lehet veszteség nélkül eladni. Sokkal jellemzőbb, hogy ráfizetés lesz a dologból.

Az árazás szabályai

1. Csak az észérvekre hallgass! Az első dolog tehát, amit árazáskor kell tenned, hogy fejben elbúcsúzol a lakástól, érzelmileg függetleníted magad tőle, és hideg racionalitással közelíted meg a kérdést.

2. Nézz szét a piacon! Ha túlestél az érzelmi megrázkódtatáson, ásd elő magadból a ravasz stratégát és a fürge nyelvű piaci kofát. Először is mérd fel nagy vonalakban a piacot, a versenytársak árait. Számos internetes ingatlankereső működik, ezeken keress rá a tiedhez hasonló paraméterű és a vonzáskörzetedben található lakásokra. Ne csak az elhelyezkedésében, méretében legyenek ezek hasonlók, hanem alaprajzukban, beosztásukban, fenntartási költségben, egyszóval a lehető legtöbb adottságukban. Tájékozódj az áraikról, így már lesz egy képed, hogy körülbelül milyen nagyságrendben kell gondolkodnod.

3. Tárgyalj szakértőkkel! Miután szereztél néhány általános benyomást és nagyjából belőtted, hogy mik a jelenlegi kínálati árak, keress fel néhány ingatlanközvetítőt, akik hajlandók szemügyre venni a lakásod, és kérdezd meg őket, véleményük szerint milyen áron lehet túladni rajta. Legalább három ingatlanossal tárgyalj, de még jobb, ha többet is bevonsz. Legyenek köztük nagy volumenű ügynökségek és kis magáncégek is, sőt ha az ismerőseid körében találsz olyat, aki mostanában lakást adott el, őt is kérdezd meg.

4. Tájékozódj az igényekről! Az ingatlanosból ne csak egy javasolt eladási árat csikarj ki, hanem tájékozódj arról is, mit keresnek mostanában a vevők, mire van igényük, és vesd ezt össze azzal, amit te tudsz kínálni. Ha kell, igazítsd egy kis felújítással, átrendezéssel a lakásod a legjellemzőbb igényekhez.

5. Számolj! Ha ezeken túl vagy, leülhetsz a papír és ceruza mellé, hogy kalkulálj. Valószínűleg annak az ingatlanosnak volt leginkább köze a valós piaci árhoz, aki a legalacsonyabbat mondta neked. Vesd össze ezt és a többi ügynök árait, valamint a neten kiböngészett lakásokét is, majd átlagolj. Ebből vonj le tíz százalékot, és ehhez tartsd magad alku nélkül. (Eszedbe ne jusson árat megadni egy hirdetésben ezzel a szöveggel: “alkuképes”.) Így az átlagnál ugyan alacsonyabb lesz az árad, de vonzani fogja a vevőket. Várd be őket, hadd lássák, hogy másokkal is versenyben vannak. Ha ügyesen beszélsz velük, a kezdeti tízszázalékos engedményed ők maguk fogják visszatornázni a reális piaci árra, amikor egymásra licitálnak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top