Otthon

Cuki fotó: apró pulcsikat kapnak az olajtól maszatos pingvinek

Pulóverek kötésére buzdítja a világot egy ausztrál természetvédő szervezet, amely az olajfoltoktól maszatossá vált pingvinek segítésére használja a kis felsőket.

A Penguin Foundation nevű alapítvány szerint az apró pulcsik segítenek melegen tartani a pingvineket és megakadályozzák, hogy az állatok megpróbálják lekaparni magukról a mérgező anyagot a csőrükkel. “Ez folyamatos probléma – mondta az ausztrál Phillip Islanden élő Lyn Blom, aki rendszeresen készít pulóvereket a pingvineknek. – Amikor olaj kerül a tengerbe, akkor a vízfelszínre fel-felbukkanva úszó pingvin egyszer csak egy gusztustalan anyagban találja magát” – tette hozzá. Az olajos szennyeződés miatt a tollazatuk elveszíti a szigetelőképességét, és az állatok nagyon fáznak.

Forrás: The Penguin Foundation
Forrás: The Penguin Foundation

A méretes pingvinkolóniának otthont adó szigeten működő alapítvány szerint a pulcsikat könnyű elkészíteni, mert az állatok nagyon kicsik, mindössze nagyjából 30 centiméter magasak. Az alapítvány nagyjából húsz pulóvert használ fel évente és a többi kötött darabot más vadvédelmi központok között osztja szét. Az állatok addig hordják a felsőket, amíg erőre kapnak, majd a helyi vadőrök kidobják a piszkos pulcsikat.

Blom nagyjából 200-300 apró pulóvert kötött az elmúlt évek során, többek közt az ausztrál focicsapatok mezeit idéző darabokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top