Otthon

Felkavaró, amikor érkezik egy asszony, kezében egy csecsemővel

Fél évet töltött egy magyar önkéntesek által támogatott kenyai árvaházban szerzőnk, Domonyai András, hogy hazai tudással és magokkal segítsenek még több ételhez juttatni a gyerekeket. Most a saját képeivel meséli el, milyen az élet a burai Szent József Árvaházban, ahol zebracsordák lassítják a forgalmat, tehenek legelésznek a focipályán, kertésznek csapnak fel a kenyai csemeték, és néha érkezik egy fáradt asszony a hegyekből, kezében egy néhány hetes gyermekkel, akit képtelenek felnevelni a szülei.

Hazaérkeztünk január végén a Taita Alapítvány, a Vodafone Felelősségvállalás és a MonJardin! Projekt kísérleti termesztési projektje után Kenyából. Ugyan kevés magyar agrokutatási projekt zajlik most a világban, de ezek közül az egyik a miénk lehetett, és rendkívüli sikereket értünk el. Új, jelentős eredményekkel és tudással tértünk haza Afrikából.

Az út nem túl hosszú, majdnem pontosan 12 óra alatt Nairobiból Budapestre jutunk. A kenyai tűző naptól a magyar télig viszont 50 fokkal kevesebb lett a hőmérséklet, ami rendkívül megterhelő. Európa és Kenya civilizációs, kulturális különbségének feldolgozása, a hazai napi ritmus újbóli felvétele Afrika után közel egy hónapig tart.

Kenya 2.

 
A mindennapok egy jellemző képe, amit a hátunk mögött hagytunk. “Shambani”, azaz a kert és a csemeték. Kérdeznek, jönnek, érdeklődnek, növényeket mutatnak, és persze rosszalkodnak, hátul épp egy vizesvödrünk ment tönkre.

Kenya 2.

Árvaházban, Afrikában nem ritka kép. Rendkívül felkavaró látvány, amikor beérkezik valahonnan a hegyekből, gyalogosan, fáradtan egy asszony, kezében egy néhány hetes gyermekkel. Nincs pénz, szétment a család, nincs munka, vagy egyszerűen úgy találták a csemetét valahol. Hosszú procedúra indul, a helyi hatóságok megpróbálják kideríteni, kié a gyermek, mikor született, beteg-e vagy egészséges. Ha ennek vége, az árvaház felveheti a csöppséget.

Kenya 2.

Azt tudnunk kell, hogy a sajátos kulturális közeg miatt az árvaházi gyerekeken egyáltalán nincs bélyeg. Itt élni, felnőni, csak egy fajta a sok életlehetőség közül. A Taita Alapítvány árvaházában növekvő gyerekek napi életkörülményei egyébként kiemelkedően jobbak, mint a kenyai átlag. Sok környékbeli iskolás naponta itt étkezik és itt játszik a ház udvarán a többiekkel.

Kenya 2.

Állomáshelyünktől nincs messze az Egyenlítő, a hőmérséklet az 1100 méteres magasság miatt kiegyenlített, a kellemesnél valamivel magasabb, de elviselhető. A páratartalom eső után napokig hatalmas és jelentős, akár 86 százalékos!
A növényvilág csodálatos és változatos, az időjárás ilyen tengerszint feletti magasságban és ezen a szélességi körön fantasztikus flórát és faunát eredményez. Több mint kétszázféle és fajta növényt próbáltunk ki, ezek közül két érdekesség látszik a képeken, az eredetileg afrikai származású okra vörös díszváltozata, aminek termése csodálatos, édes-roppanós-zöldséges ízű lesz.

Kenya 2.

A másik az édesburgonya sárga változatának virága, ennek gumója főzve vagy sütve hihetetlen finom, gesztenyére emlékeztető ízű ételt ad.

Kenya 2.

A tájjal soha nem lehetett betelni, az afrikai élesen tiszta napsütésben, a táj intenzív színeiben, a naplementék változatosságában minden nap és minden este újra és újra gyönyörködhettünk.

Kenya 2.

Növények mindenhol és állatok úton és útfélen.

Kenya 2.

A zebra vagy a zsiráf egészen köznapi állat.

Kenya 2.

Van, hogy a menetrend szerinti buszok a főútvonalon kénytelenek megállni kényelmesen vonuló csordáik miatt.

Kenya 2.

Főútvonalak mentén rendeződnek a vidéki Kenya kisebb-nagyobb városai zajos piacokkal, jellegzetes vörös poros földutakkal. A képen Voi, környékünk egyik közlekedési központja. Innen indultunk, ide érkeztünk, ide jártunk intézni nagyobb bevásárlásokat, bankügyeket.

Kenya 2.

A hely, ahol éltünk! Kenyai nebulók az iskola kertjében, iskolai egyenruhában, és tesióra a focipályán, békésen legelésző tehenek mellett.

Kenya 2.

És a kert, a “shamba” előtte:

Kenya 2.

És utána:

Kenya 2.

Munkánkat látva egyre többen merészkedtek le az általunk gondozott kertrészbe, mindig volt segítségünk.

Kenya 2.

A gyerekek saját parcellákat is kaptak, majd idővel, teljesen önállóan saját kertrészeket kezdtek kialakítani a kerítések tövében, addig nem művelt apró kertsarkokban.

Kenya 2.

A közel 3 hektár nagyságú kert, az állatok gondozása hatalmas munkával jár. Nap mint nap több mint 50 ember élelmét kell megtermelni.

Kenya 2.

Új fajtáinkkal a program végén nemcsak a napi étkezésekkor tudtunk már nagyobb adagokat adni saját termelésből, hanem piacra is kerülhetett a termények egy része.

Kenya 2.

Óriás termésű és többméteresre növő bokrú paradicsomokat eddig a környéken, sőt egész Kenyában nem ismertek, de a helyi kertészek és a ház vezetője, Wilhelmina nővér gyorsan megbarátkozott az új fajtákkal.

Kenya 2.

A víz állandó probléma, de kiépítettük a térség első öntözéses kertészetét, ami nagyban segíti a hatékonyabb termelést. Ennek beindításához a patakból jelentős mennyiséget, több százezer liter vizet vettünk ki, amit egyelőre ideiglenes gáttal oldottunk meg. Az esővizek gyűjtését kezdtük el még kiépíteni, de a munka idén folytatódni fog, amíg a teljesen önellátó, hatékony termesztést el nem érjük, de úgy, hogy közben a környezetet lehető legjobban megkíméljük.

Kenya 2.

Minden hétre, sőt minden napra jutott valami móka, kacagás, újdonság, hol minden gyerek színesre festette az arcát a krétáinkkal, hol egy íjat próbált ki mindenki, amivel később mi a kártevő majmokat riasztottuk.

Kenya 2.

 

Kenya 2.

A karácsony hatalmas ünnep, nem az ajándékok adják meg itt igazán a fényét, hanem az egész este tartó közös zenélés, vödrökön, vizeshordokón dobolás, éneklés és fogócska. Idén az egyik magyar önkéntes mindenkinek névre szóló ajándékokkal készült, ezek nagyon nagy sikert arattak.

Kenya 2.

A Taita-hegység magyar árvaháza már most nagyon hiányzik, biztos, hogy visszatérünk.

Kenya 2.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top