Otthon

Mostantól világítanak a sötétben a finn rénszarvasok

"Láthatósági" agancsot viselnek az állatok, a cél: a balesetek elkerülésére. A látvány azonban ijesztő.
Forrás: smithsonianmag.com/
Forrás: smithsonianmag.com

A sötétben világító permettel fújják be a rénszarvasok agancsát Finnországban, hogy megelőzzék az állatok és az autósok véletlen találkozásából eredő baleseteket. A szemfülesek egyelőre csak az ország északi részén találkozhatnak fénylő agancsú jószágokkal.

A finnországi rénszarvaspásztorok társasága jelenleg két fényvisszaverő permetet tesztel az állatok agancsán és bundáján, azt vizsgálva, hogy a festékanyagok mennyire állnak ellen a különböző időjárási viszonyoknak.

A rénszarvasok és az autósok véletlen találkozásából eredő balesetek száma évi 3-5 ezer között mozog, és egy-egy ilyen eset az állatokra nézve nagyobb valószínűséggel lesz halálos kimenetelű. A balesetek többsége a sötét novemberi és decemberi hónapokban történik, amikor az utak nagyon jegessé válhatnak.

A tesztidőszak a múlt héten kezdődött, amikor az egyesület összesen húsz rénszarvast permetezett be a lappföldi Rovaniemiben. Amennyiben a teszt pozitív eredményeket hoz, akkor több állatot is megfestenek jövő ősszel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top