Otthon

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

Az egészsége és a gyereke érdekében az ember mindent megtesz, sokszor teljesen felesleges dolgokat is összevásárolunk, ha elég hívogató egy-egy ajánlat. Mielőtt elcsábulnál a nagy gyerekbiznisz több ezer négyzetméteres szentélyeiben, itt a listánk azokról a haszontalan babaholmikról, amikért szerintünk felesleges pénzt kiadni. A <a href="https://nlc.hu/otthon/20140129/felhocske-varras-baba-jatek-hazilag/ " target="_blank">könnyen megvarrható babajáték</a> után most újabb pénztárcabarát tippekkel folytatódik a Babaszoba-hét.

A legjobb barátnőm, a sógornőm, a fiam keresztanyja kisbabát vár, és biztosan köztetek is van olyan, aki épp állapotos, vagy valamelyik barátnője, testvére, rokona, ismerőse hamarosan anya lesz. Egy csokorba szedtem a saját, első gyerekes anyaként szerzett tapasztalataimat, és összeírtam, mi az, amiért teljesen felesleges költségekbe vernünk magunkat a babaszoba berendezésekor. A listánk összeállítását a gyömrői Baba-mama Klub tagjai között végzett, nem reprezentatív felmérés is segítette.

Persze minden anya és minden baba más, éppen ezért mindig előfordul, hogy száz anyukából kilencvenkilencnek teljesen felesleges az adott dolog, de egynek elengedhetetlen.

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

1. Pelenkázó: légy kreatív!

Ha kis lakásban élsz, jól gondold meg, hogy beruházol-e egy külön pelenkázóra! Vannak olyan darabok, amelyek kizárólag pelenkázónak használhatók, aztán a pelus elhagyása után majd kerülgethetitek a lakásban. Ennél eggyel jobb megoldást jelentenek az olyan bútorok, amelyek pelenkázóból például szekrénnyé alakíthatók.

Talán a legjobb választás mégis egy komód, ami lehet, hogy már fellelhető a lakásban, csak át kell csoportosítani. A komódot úgy érdemes elhelyezni, hogy a hátulján kívül mindhárom másik oldala szabadon álljon. A tetejére kerülhet egy pihe-puha pelenkázó-alátét, ha pedig fiókos, akkor a felső fiókba a popsitörlő, pelenka, krém és egyéb kellékek, így biztosak lehettek benne, hogy minden kézre esik majd. Ezt a háromgyerekes Teréz is megerősítette: „Nekem a komód-pelenkázó nagyon bejött. Egy körülbelül 70-szer 70-es kockaszekrényem van, és az épp aktuális baba ruháját is ebben tárolom.”

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

2. Baldachin: ne csicsázd túl!

Főleg lánygyerek érkezésekor hajlamosak az anyukák túllőni a célon, és mindenféle csiricsáré hercegnős kellékeket aggatnak az ágy fölé. A csodaszép függönyökkel és baldachinokkal ellátott ágyak csodásan mutatnak a bababoltok katalógusaiban, de a gyakorlott édesanyák már tudják, az első hetekben, hónapokban a picik inkább az anyukájuk karjában, az anyukájuk mellett érzik jól magukat. Tehát semmi szükség a csiricsáré kiegészítőkre.

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

3. Pelenkakuka: drága és felesleges

Igen, ez a fogalom létezik! Sőt egy teljesen külön termékcsoportot jelöl: nevéből is adódóan az olyan kukákat, amiket kifejezetten pelenkák kidobására terveztek. Ezek állítólag tökéletesen szagtalanul lezárhatók, sőt van olyan elektromosan működő verzió is, ami minden egyes pelust külön zacskóba csomagol. Ez nemcsak nagyon drága, de kicsit sem környezetbarát. A koszos pelenkák tárolására inkább használjatok sima nejlonszatyrot, és ne legyetek lusták naponta kivinni a nagy szeméttárolóba, vagy a másik megoldás a mosható ökopelus lehet.

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

4. Játszószőnyeg: a méret a lényeg

Amint a gyerek mozgása elkezd fejlődni, sokan teszik őket játszószőnyegre. Mi elkövettük azt a balga hibát, hogy a legkisebb méretű szőnyeget vettük, azt, amin fekve éppen elfért a gyermek. Éppen ezért nagyon hamar használhatatlanná vált, amint elkezdett forogni, kúszni a gyerek, kinőtte. Én mindenkinek azt javaslom, hogy egy méretesebbet vásároljon, vagy egyszerűen olyan terméket válasszon, ami egy egyszerű játéklógató állvány, amit bármilyen szőnyegre, plédre le lehet tenni.

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

5. High-tech: óvatosan az újításokkal!

Egy zenélő forgó jól jöhet az ágy fölé, hiszen elringathatja a babát, és elnézegetheti a forgó figurákat, színeket, de azért túlzásokba ne essünk. Az egyik anyuka például ezt mesélte: „Az egyik bababoltban láttam, hogy van zenés altatólámpa, amit 8 órára programozhatsz, érzékeli a gyerek állapotát, és ha ébredezik, akkor annak megfelelő altató dallamot játszik.” Úgy gondoljuk, ennyire high-tech kütyükre még a 21. századi gyereknevelésnél sincs szükség (a légzésfigyelő természetesen kivételt képez).

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

6. Mérleg: ne vegyél, inkább bérelj!

A legújabb szemlélet szerint teljesen felesleges etetésenként mérni a gyerek súlyát, bőven elég naponta, vagy éppen hetente. Bár az én anyukám, aki szigorúan a mérlegrendszer szerint etetett minket, kicsit furcsán nézett rám, amikor én a pelusos-listás módszert választottam a védőnőm javaslatára. Ennek a lényege, hogy írni kell, napi hány pisis és kakis pelenka volt, hiszen ami kijött, az be is ment. Éppen ezért mi nem vásároltunk mérleget, hanem inkább csak béreltünk arra a néhány hétre, míg alkalmanként méregettük a csöppséget. Rengeteg cég van, és nemcsak olcsóbb bérelni, de így miután feleslegessé válik, nem kell tovább raktározni a lakásban, vagy az eladással bíbelődni.

Hat dolog, amit felesleges megvenni a babaszobába

Ezen a héten Babaszoba-hetet tartunk a Nők Lapja Café otthon rovatában,„A nagymamám a példaképem, káprázatos terítőket hímzett” hogy segítsünk, hogyan rendezd be, és milyen apró trükkökkel tedd otthonosabbá vagy praktikusabbá a szobát, ahol majd a gyermeked felcseperedik, és ahol az összes cuki babakori pelenkázós és mosolyogva ébredős fotó készül majd róla.

Olvass bele a korábbi cikkeinkbe is!

Hogyan válasszunk babaágyat?
Interjú egy babajáték-készítővel: „A nagymamám a példaképem, káprázatos terítőket hímzett!”
Csináld magad: vidám felhőcske angyalkáknak

Térjetek vissza később is, hozunk még hasznos tippeket a gyerekjátékok tárolásához, és azt is megmutatjuk, hogyan készíthetsz saját forgókát a kiságy fölé.

Fotók forrása: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top