Otthon

Most kell igazán etetni a madarakat!

Az etetőkre járó kistestű madarak számára -10 alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát.

Megérkezett a hideg és vele sok helyen 10-20 cm hó is. A téli időjárás felpezsdíti az etetők forgalmát a következő napokban – figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület. Érdemes színültig feltölteni az etetőket és rendszeresen figyelni a fogyást, mivel ilyenkor nagyobb, jó étvágyú pintycsapatok is érkezhetnek. Ráadásul a -10 fokos hidegben a madaraknak több táplálékra van szükségük, hogy a testük melegét tartsák.

Az etetőkre járó, akár kéttucatnyinál is több madárfaj igényeit három fő eleségcsoporttal: napraforgó- és apró magvak keverékével; almával; állati zsiradékkal, cinkegolyóval és faggyúval teljes egészében ki tudjuk szolgálni. Az etetők nélkülözhetetlen kiegészítő „berendezése” az itató, illetve a mesterséges odúk, melyekben az odúköltők védett helyen éjszakázhatnak. Télen a víz természetesen befagy, de ha napközben legalább egyszer langyos vízre cseréljük a jeget, akkor már segítettünk a madarakon.

Ne etessünk viszont péksüteménnyel, nedvszívó, romlékony eleségekkel, mert ezek a téli nedves időben erjedésnek indulnak, és meg is penészednek, ami emésztőrendszeri gyulladást okozhat a hideg idő miatt amúgy is nagy kihívások elé állított madaraknál.

Terményhálóból is készíthetsz madáretetőt:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top