Otthon

A pesti srác, aki újraértelmezte a virágkötészetet

Gyönyörű környezet, virágillat veszi őket körül, és egész nap azzal foglalkoznak, amivel szeretnének: sokan így képzelik a virágkötészetet. Pedig az őrjöngő menyasszonyok és az adventi rohan kezelése is külön tudomány. <a href="https://nlc.hu/ezvan/20120727/kozos-nevezon/ " target="_blank">Németh Attila kötött már csokrot Jeremy Irons feleségének</a>, és több sikeres filmhez álmodta meg a virágdíszeket. Egy kis belvárosi boltból diktálja az itthoni virágtrendeket, mert ilyenek is vannak.

A pesti srác, aki újraértelmezte a virágkötészetetNők Lapja Café: Hogyan lettél virágos? Egyáltalán mondhatjuk rád, hogy virágos?

Németh Attila: Nem zavar, ha virágosnak hívnak, bár őszintén azt érzem, hogy talán egy picivel magasabb szint az amit én képviselek. Ha lehetek kicsit nagyképű, akkor leginkább művésznek tartom magam, akit nagyon sok külső dolog befolyásol a munkájában, és ez így van jól. Ettől lesznek a munkáim olyanok, amilyenek. Hogy már messziről felismerik, ha egy menyasszonyi csokrot vagy dekorációt én csináltam.
Számomra az is fontos, hogy a személyre szabott munkákban ne csak az én személyiségem jelenjen meg, de a megrendelőé is. Az pedig, hogy erre a pályára tévedtem, izgalmas véletlenek sorozatának köszönhető, mivel alapvetően nem ezt terveztem. Kertészeti vonalon kezdtem, és abból terelődtem erre a vonalra, nagyban hozzájárultak ehhez azok az emberek, akiktől akkoriban nagyon sokat tanultam, és a mesterem is, akitől magamba szívhattam a szakma alapjait.

Vannak a szakma kitanulásához jó iskolák itthon?

Léteznek iskolák, amelyekben már specifikusan is tanulható a szakma, jó gyakorlati helyek is vannak, ahol igazán testközelből elsajátíthatják a fogásokat a diákok, persze nem mindegy, hova kerülsz, és az sem, mennyire veszed komolyan. Sokak számára ez egy irigylésre méltó szakma. Ez részben így is van, de szinte senki sem látja az árnyoldalait, csak azt, hogy gyönyörű környezet, virágillat vesz minket körül, és egész nap azzal foglalkozunk, amivel szeretnénk. (Azt senki sem hallja, amikor a felfokozott idegállapotú menyasszonyok őrjöngenek, és azt sem sokan tudják, hogy a karácsonyi szezonban naponta többször égetik össze magukat a ragasztópisztollyal – a szerk.) Azt gondolom hogy ezt a szakmát csak igazán szeretetből, elhivatottsággal lehet művelni, ha ez nincs meg, akkor előbb-utóbb belefásulsz, és nem lesz, ami továbbvigyen, mozgasson. Nekem ez egyfajta szerelem, ami szerencsére nem múlik.

Hol tart a szakma manapság, vannak már ugyanolyan neves virágszalonjaink, mint mondjuk éttermeink?

Igen, azt gondolom hogy egyre inkább felfigyelnek ránk, pont úgy, mint sok más téren is, a legutóbbi három Európa-kupán mindháromszor győzelemmel sikerült bizonyítanunk a magyar virágkötők rátermettségét. A városban járva egyre többször találkozom olyan üzletekkel, amelyek bárhol megállnák a helyüket. Büszkén mondhatom, hogy a mi boltunk is ilyen, üzlettársammal, Keresztúri Árpáddal folyamatosan tréningezünk, hogy egyre jobbak legyünk, most még csak itthon.

Megnézem
Összes kép (1)

Miben lehet még fejlődni?

Fejlődni mindig lehet, nincs olyan, hogy valaki mindent tud. Vannak mindenkinek erősségei, de a fejlődés egy folyamat szerintem, ami végigkíséri az életed, a mi szakmánk pedig pláne egy nagyon dinamikus, folyton változó, kreatív munka, amiben szinte nincsenek lehetelnek, és igen nyitottan, befogadóan kell hozzáállni. Lehet követni a trendeket bár én szeretem ezeket egy kicsit mindig a saját ízlésvilagommal kombinálni, esetleg átértelmezni.

Létezik ciki virág 2013-ban?

Szerintem nincs olyan, hogy ciki virág, én minden virágot imádok. A körítés és a közeg, ahova a virág kerül, mindent meg tud változtatni. Virágot ajándékozni az egyik legősibb, legtermészetesebb szokás, ha belegondolunk, szinte a születésünktől a halálunkig végigkísér minket. Tehát, ha így nézzük, egyben az egészet, akkor tényleg nem létezik ciki virág, maximum divatjamúlt mellékszereplők.

Mi a helyzet a celofánnal? Csak fejvesztés terhe mellett kérhetik a vevők abban a virágokat?

Kinek-kinek szuverén joga abba csomagoltatni, amibe szeretné, bár ha nálunk ezt kéri, akkor megpróbálom lebeszélni róla. Általában sikerül – már csak azért is, mert nem tartunk celofánt…

A pesti srác, aki újraértelmezte a virágkötészetet
A pesti srác, aki újraértelmezte a virágkötészetet


Hol lennél virágos, ha választhatnál?

Nem lennék máshol, nagyon jól érzem magam itthon, más kérdés, hogy egy kis időre elszegődnék egy pár híres mester mellé.

Kinek kötnél csokrot, miért, és mi lenne benne?

Nemrég volt egy ilyen tematikájú felkérése egy magazinnak, csokrokat kellett készítenem négy, általam választott hölgynek, Marilyn Monroe-ra, Frida Chalóra, Meryl Streepre és Cate Blanchettre esett a választásom, de igazándiból nagyon nehéz lenne egy személyt megneveznem. Sokszor készítettem már Eszenyi Enikőnek, neki egyébként mindig szívesen, mert nemcsak nagyra becsülöm a műveszetét, hanem igazan közel áll hozzám az extravagáns stílusa is.

Az Év Példaképe címért Németh Attila, a Plantomime virágszalon tulajdonosa is versenyez. Az Év Példaképét országos közönségszavazáson választják ki 50 sikeres fiatal vállalkozó közül.
Szavazni itt lehet: http://peldakepszavazas.inda.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top