Otthon

Megvan az Év fája!

A versennyel a természet fontosságára és a mindennapi életünkben betöltött szerepére igyekeztek felhívni a figyelmet a szervezők.

Negyedik alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány az „Év fája” versenyt, amelyben mindig olyan „különös erővel” bíró fák versengenek, amelyek képesek egy-egy közösség, család vagy egy egész település figyelmét megnyerni. Idén 41 fa vett részt a versenyben, melyből 12 lett döntős, a fákra összesen 18 661 szavazat érkezett.

Az „Év fája” fődíját 4059 szavazattal a Mesebeli vén vackorfa, avagy a gödöllői magányos óriás története címmel nevezett gödöllői vadkörtefa nyerte, amely a gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében áll. A versenyben második lett egy nagykőrösi kocsányos tölgy, harmadik pedig egy nyíregyházi fehér nyárfa.

Forrás: Fotó: evfaja.okotars.hu
Forrás: evfaja.okotars.hu

Az egyik különdíjat, a „Hős fa” címet olyan fa nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Idén ezt a címet egy solymári körtefa kapta meg. A másik különdíjat, az Országos Erdészeti Egyesület elismerését egy 300 éves berkenyefa érdemelte ki.

A vetélkedő első helyezettje részt vesz a 2014-ben megrendezendő „Európai év fája” versenyen, amelyen kétszer egymás után is magyar fa nyerte a fődíjat: 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top