Otthon

Csináld magad: szappan a maradékokból

Nagyanyáink korában a szappanfőzés ugyanúgy hozzátartozott a háztartási munkákhoz, mint a nagymosás vagy a takarítás. Mi már a készen kapható szappanokból válogathatunk a boltokban, de ettől még egyszer nyugodtan belekóstolhatunk a házi szappankészítés örömeibe. Hogy miért? Mert így egy kicsivel csökkenthetjük a felesleges szemetelést, ráadásul időtöltésnek is kellemes.

Csináld magad: szappan a maradékokbólSosem szerettem, ha valamilyen felesleget a kukába kellett hajítani. Így vagyok a hátrahagyott szappandarabkákkal is, és két kisgyermekkel és egy férjjel a családban hulladékszappan-termelés már kezdett igen jelentős méreteket ölteni. Számításaim szerint évente legalább hat-hét teljes adag ment veszendőbe csúszós, megfoghatatlan szappanvégek formájában. A dolgot kézbe kellett hát venni.

Főzni vagy gőzölni?

A maradék szappanok felhasználására több lehetőség is kínálkozik. Egyrészt gőz felett összeolvaszthatóak egy nagy tömbbe, de ennek a végeredménye nem túl mutatós. Másrészt le lehet reszelni, forró vízben vagy mikrohullámú sütőben megolvasztani, különféle gyógynövényekkel, olajokkal illatosítani, színezni, díszíteni és végül formába önteni. Ez már sokkal jobban hangzik.

Ehhez a szappanvégeket sajtreszelőn kell lereszelni, és ezt feloldani vízben vagy gyógynövényes főzetben, amihez használatunk például levendulát, kamillát, citromfüvet, rózsát. Ez lehet tiszta csapvíz, vagy gyógynövényes főzet, amit előre elkészítünk. Illóolajat is tehetünk a főzetbe, de az megváltoztathatja a szappan állagát, ragadósabb lesz.

A szappant lábosban, lassú tűzön olvasszuk fel egy lábosban, majd öntsük formákba. Arra figyeljünk, hogy kenjünk ki a formát olívaolajjal, hogy könnyebben kicsússzon majd belőlük a kész szappan. Ha szeretnénk, feldobhatjuk a szappant például azzal, hogy kis levendulavirágot szórunk a formák aljába.
 Hagyjuk őket hűlni, majd másnap reggel kivehetjük a kész szappanjainkat az öntőformákból és még hagyhatjuk őket két napig száradni. Nem árt, ha naponta egyszer át is forgatjuk őket.

Cifrázhatjuk narancshéjjal, önthetünk színátmenetet

Így illatos, mosolygós szappankorongokat alkothatunk nem is túl sok munka árán. Még jó néhány aprósággal tehetjük szebbé, formásabbá lehet a szappanokat. Például ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor öntőformának használhatunk egy üres tejesdobozt, aminek egyik végét levágjuk. Ebben egy hosszú tömbben dermed meg a szappan, amiből időről időre le lehet vágni darabokat, ha szükséges. De felhasználható klasszikus szappantartó, homokozóforma, tojástartó, süteményes forma vagy egy félbe vágott pvc cső is.

Csináld magad: szappan a maradékokból

Azután a szappant lehet díszíteni belenyomott mintákkal – például úgy, hogy az öntőforma aljába egy kis műanyag figurát teszünk – ez a gyerekeknek nagyon fog majd tetszeni, de többféle színű rózsaszirmot, narancskarikát is lehet beletenni. Sőt készíthetünk többszínű szappant is, mondjuk úgy, hogy az első adagba csak tiszta, fehér szappanreszeléket olvasztunk, a másodikat pedig gyógynövényes főzettel megszínezzük, majd ezt a már megdermedt első rétegre öntjük. Ha gyógyszertárban kapható glicerint adunk a szappanhoz, akkor az áttetszőbb lesz – minél többet, annál inkább, így jól mutatnak benne az egészben maradt szappandarabkák vagy más mütyürök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top