Otthon

Ezek a legzöldebb irodaházak az országban

A fővárosi irodák 5 százaléka kapott zöld minősítést.

Eddig 33 irodaház, a fővárosi irodaállomány 5 százaléka kapott valamilyen zöld minősítést, de a 2012-től indított új fejlesztések már kivétel nélkül minősítettek.

Az eddig legjobb teljesítményt nyújtó irodaházak a következők: a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő Váci Corner Offices a BREEAM skáláján 78 százalékot ért el, a Váci út melletti Kassák Lajos utcában lévő Green House irodaház pedig a LEED minősítés platina fokozatát érdemelte ki.

Forrás: vacicorneroffices.hu
Forrás: vacicorneroffices.hu

Az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedő, 2000 óta létező LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a két legismertebb minősítési rendszer.  

A minősítés több módon történik. Van, hogy még csak a terv kap zöld elismerést, illetve nem a teljes irodaház, hanem csak egy része rendelkezik ilyen minősítéssel. A fejlesztők célja azonban az, hogy a teljes, elkészült épület nyerje a BREEAM vagy a LEED minősítést. Erre utólag is sor kerülhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top