Otthon

Kiengedték egyiptomi fogságából a magyar gólyát

Jó hírünk van! Kiengedték egyiptomi fogságából a világhírű fehér gólyát, ahova kémkedés miatt került.

Hivatalosan is véget ért Ménes, a kémkedéssel meggyanúsított magyar gólya fogsága, mára már átszállították Asszuánba, hogy ott a szakemberek szabadon ereszthessék – írják a Magyar Madártani Egyesület Facebook-oldalán. Szegény állatot Egyiptomban „tartóztatták le” és zárták ketrecbe, mert úgy hitték, hogy a testére erősített GPS-jeladó kémeszköz. Persze szó sincs erről, a gyanús objektum egy speciális jeladó, amit a Nógrád megyei Pöstyénpusztán tettek rá, hogy követni tudják az útját.

Kiengedték a magyar gólyát az egyiptomi fogságból

Az első kép Ménesről szabadulása után

Forrás: Nature Conservation Egypt
Kiengedték a magyar gólyát az egyiptomi fogságból

A helyi szakértők állítják, s ahogy a szabadulás utáni első képek is bizonyítják, Ménes jól van, s bíznak benne, hogy ki tudja pihenni magát, és folytatni tudja útját.

Kiengedték a magyar gólyát az egyiptomi fogságból
Bebörtönzése előtt Ménes a térképen látható útvonalat tette meg!
Forrás: satellitetracking

Mellesleg nem Ménes az egyetlen gólya, aki pórul járt – írja a Guardian –, egy francia társa is ráfázott. Őt egy halász jelentette a hatóságoknak, miután észrevette, hogy az állat egy furcsa elektromos kütyüt visel. Ez a szegény gólya ráadásul hattyúként került be a hírekbe, s csak később derül ki róla, hogy valójában egy gólya, és nem kém, hanem egy francia kutatás alanya, jeladójával pedig a vonulás irányát próbálják feltérképezni. 

Kiengedték a magyar gólyát az egyiptomi fogságból
A magyar gólya rácsok mögött várt a sorsára
Forrás: The Guardian

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top