Otthon

Óvatosan a gyümölcsökkel: támadnak a permetezőszerek

Ne egyél mosatlan gyümölcsöt! Sőt ennél fontosabb, hogy ismeretlen helyen és ismeretlen fáról ne egyél, mert könnyen lehetsz a permetezőszerek áldozata.

A hetek óta tartó hőség meggyorsítja az egyébként késő nyáron érő gyümölcsök és zöldségek beérését. Egyrészt jó hír, hogy már most ehetünk például szilvát, másrészt viszont a permetezőszerek hatása még jelen van, attól függetlenül, hogy megmossuk-e a gyümölcsöt vagy sem. Ezért legyünk különösen körültekintőek. Hazánkban idén eddig 84, növényvédő szerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal.

Sok gazda szüretelés előtti hetekben permetezéssel próbája megóvni a terményt az esetleges kártevőktől, ez a növényvédő szerek azonban különböző erősségű mérgek, amelyek „felszívódásához” bizonyos időnek el kell telnie.

Óvatosan a gyümölcsökkel: támadnak a permetezőszerek

Ebben az időszakban egyébként jellemzően megszaporodik a kisgyermekeket érő, permetszerrel történt véletlen mérgezések száma. A növényvédő szerekkel történt mérgezések 45 százalékát a 14 év alatti gyermekek szenvedik el, és ezen belül is magas az 1–4 éves korosztályt érő mérgezések száma. A gyermekek gyakran óvatlanul szedik a fáról, bokorról az érőfélben lévő gyümölcsöt, de ha az úgynevezett élelmezés-egészségügyi várakozási idő nem járt le, a permetezett gyümölcs akkor is káros az egészségre, ha fogyasztás előtt megmossák, mivel számos növényvédő szer felszívódó, azaz a permetszer mosással nem távolítható el! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztás, felhasználás előtt ne kellene minden alkalommal alaposan megmosni a zöldséget, gyümölcsöt.

Ha felmerül a mérgezés gyanúja, bárki a nap 24 órájában hívhatja az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatát a 06-80-20-11-99-es, ingyenes zöldszámon, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top