Otthon

A legolcsóbb albérletek egyetemistáknak

Már egy szem szobáért is elkérhetnek 60 ezer forintot a fővárosban, de például Debrecenben 18 ezer plusz rezsiért háromágyas szobát is kínálnak jó helyen. Megnéztük, milyen albérletekben úszhatják meg olcsón a lakhatást a most felvett diákok.

Nem könnyű annak a dolga, aki diákként albérletet keres, mivel sok a lepusztult, kifűthetetlen lyuk, és akkor még nem is találkozott az ember a sokszor lehetetlen feltételekkel előálló főbérlővel. Tudjuk, mert diákként magunk is dolgoztunk ingatlanügynökként. Előfordult például, hogy a néni a jól fésült, ciprusi műegyetemistáknak azt sem akarta megengedni, hogy a szüleik egy évben egyszer ott aludjanak. Vendég pláne fel sem jöhetett, nemhogy barátnő, és macska, kutya, gyerek természetesen kizárt. Épp csak azt nem tette hozzá, hogy tízkor villanyoltás.

A felvételi ponthatárok kihirdetése után körülnéztünk, milyenek a legolcsóbb lakhatási lehetőségek a nagyobb egyetemi városokba költöző egyetemistáknak. A felvi.hu-ra feltöltött hirdetések között és az ingatlan.com-on keresgéltünk.

Kiadó szobák

Ha valaki nem tudja, kikkel állhatna össze, az találhat kiadó szobát idegenek mellett 25-30 ezer forintért, például a zajos Üllői úton vagy a menő Kossuth térnél. Ebben az árban a rezsi még nincs is benne, rezsivel például 37 ezer forint egy panelszoba a világ végén, a 17. kerületben. 



Megnézem
Összes kép (1)
Akad olyan is, ahol 40 ezer forintot plusz fejenként 20 ezer forint rezsit kérnek egy darab 16 négyzetméteres szobáért, igaz, a fürdő pezsgőkádas, gőzkabinos, de maguk a szobák nem festenek olyan vonzóan. Így egy szobára 40-50 ezer forintot lehet számolni, de legalább találhatunk olyat, ahol ketten-hárman is elférnek a jó diákok.



Vidéken persze kedvezőbb a helyzet, Pécsett már 16 ezerért kiadnak egy tágas szobát két főnek, közel az egyetemi épületekhez. Debrecenben pedig 18 ezer egy háromágyas szoba az Egyetem sugárúton.

A lakás 40 ezertől indul

A főváros egyik legolcsóbb albérlete 40 ezer forintba kerül, és ketten is elférnek a galériás másfél szobában, viszont a vécé az a folyosón található. Vagy kaphatunk ugyanennyiért egy 22 négyzetméteres, galériázott lyukat a Visegrádi utcában.

22 négyzetméretes zug 40 ezerért
22 négyzetméretes zug 40 ezerért

45 ezer forint

Itt kezdődnek a fővárosban az albérletárak, találtunk például olyan lakást, ami csak egyszobás, de kettő, vagy akár három diák is elfér benne, mivel a konyhát is galériázták. Egerben ugyanezért az árért már egy szépen berendezett, másfél szobás lakást is kapunk hatalmas, új sarokkáddal. Szegeden pedig két szoba is jár ezért a pénzért egy retrohangulatú, erkélyes lakásban.

Megnézem
Összes kép (1)

50 ezer forint

Ebben a kategóriában már könnyebben levadászhatunk valamit Budapesten, főleg a 8. kerületben. Nem árt, ha bátrak a jelentkezők, mert a Kálvária térhez közeli Dobozi utca és a Leonardo da Vinci utca sem egy bizalomgerjesztő alakoktól hemzsegő környék. Aki nem a belvárosba jár egyetemre, vagy hajlandó sokat utazni, az már háromszobás lakást is kaphat Óbudától északra a szentendrei HÉV vonalán.

Megnézem
Összes kép (1)

Picivel drágábban már Budán, a Mammut bevásárlóközpont mellett is ráleltünk egy egyszobás, igényesen kinéző lakásra sétálóutcában, de ezt lehetőleg egy embernek szeretnék kiadni. Pécsen 50 ezer forintért már a történelmi belváros peremén verhet tanyát 2-3 egyetemista egy másfél szobás lakásban.

60 ezer forint



Igazából itt kezdődik a bőséges fővárosi kínálat, találtunk mindent a klasszikus, galériázott egyszobás bérházi lakástól a 2,5 szobás panelig. A kedvencünk viszont egy kétszobás retrohangulatú luxuslakás a Kis-Svábhegyen, ahonnan a Parlamentre nyílik a kilátás. Hátránya, hogy a közös költség kapásból 28 ezer forint, bár ebben a fűtés is benne van.

Megnézem
Összes kép (1)

65 ezer forint



Ezért az árért már menőbb környékeken található lakásokat is meg lehet csípni, például a 11. kerületben egy antik bútorokkal berendezett albérletet találtunk közel a Műegyetemhez. Sőt, aki mozgalmas diákéletre készül, az akár a bulinegyed centrumába, a Kazinczy utcába is beköltözhet ennyiért. Ebben az árban már a másfél-két szobás lakások a jellemzőek. Pécsen is ennyi egy másfél szobás, de legalább kifejezetten szépen berendezett lakás az orvosi kar közelében.

Megnézem
Összes kép (1)

80 ezer forint

Akár megérheti, ha többen összeállnak és egy nagyobb lakást vesznek ki. Olyat, amiben legalább három szoba található. Budapesten legolcsóbban 80 ezer forintért tudtunk kitúrni ilyesmit régi bérházban vagy panelban, de még ebben az árban is gyakoriak a másfél szobás lakások. Szegeden már 75 ezerért adják a három szobát.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top