Otthon

Így tesz tönkre a vietnami papucs

Nem csak a tűsarkú cipők fenyegetik a lábunkat; ha túl sokat járunk vietnami papucsban, annak számtalan kellemetlen következménye lehet. Odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

Ha csak a strandra veszünk fel flipflopot, akkor nincs miért aggódnunk, ha viszont túlzásba esünk, és egész nyáron ebben szellőztetjük a lábunkat, akkor mindenféle egészségügyi problémáink támadhatnak. Ráadásul a legtöbb férfi számára sem vonzó egy városi papucsozástól fekete női talp. A Huffington Poston két szakorvos segítségével szedték össze területekre bontva a lehetséges következményeket és azt, mire figyeljünk vásárláskor.

Így tesz tönkre a vietnami papucs

Lábujjak

Mivel csak egy pár pántocska tartja helyén a lábat, a lábujjainkat ösztönösen behajlítjuk, hogy rámarkoljunk a papucsra. Ez egy idő után íngyulladást okozhat. Ha valakiről már le sem lehet fejteni a vietnami papucsot, akkor nála kalapácsujj vagy bütyök is kialakulhat.

Baktériumtámadás

A nyitott cipőbe könnyen beköltöznek mindenféle hívatlan vendégek. 2009-ben megvizsgáltak egy flipflopot, és kiderült, hogy 18 ezer baktérium nyüzsgött rajta. Köztük voltak olyanok is, amelyek csak ürülékből származhattak.

A lábujjak között

A két lábujj közötti pántrész folyamatosan dörzsöli a bőrt, amin vízhólyagok bukkanhatnak fel.

A bokáktól felfelé

Ezekben a papucsokban máshogy járunk, rövidebbeket lépünk, és ettől a tartásunk is megváltozik. Ennek a levét később a bokánk, térdünk, csípőnk vagy hátunk ihatja meg.

Csontok

A legtöbb vietnami papucsnak vékony, lapos a talpa, így alig fog fel valamit abból az erőhatásból, ami lépkedés közben éri a lábat. Emiatt aprócska repedések alakulhatnak ki a csontokban.
A vietnami papucsokban folyton csúszkál a lábunk, ami így kidörzsölődhet és kellemetlen, égő érzést okozhat.

A lábfej boltozata

Ha egy cipő nem támasztja meg a talpunkat, akkor a sarokcsont és a lábujjak közötti részt összekötő szalag begyulladhat. Ha ez az állapot sokáig fennáll, akkor sarokcsontgyulladás, azaz sarkantyú alakulhat ki. Természetesen a lúdtalp is benne van a kalapban.

Sarok

Ha fájni kezd a sarkunk, akkor gyanakodhatunk sarokcsontgyulladásra, de az is előfordulhat, hogy csak nem bírja a lábunk, hogy minden lépésénél elemelkedik a papucs talpától.

Mire figyeljünk vásárláskor?

  • Olyan vietnami papucsot válasszunk, ami pontosan a mi méretünk, se elöl, se hátul ne lógjon le a lábunk. Olyat csak vészhelyzetben vegyünk, ami eleve csak egy méretben kapható.
  • Ha nagyon könnyen félbe lehet hajtani, akkor bármennyire is tetszik, tegyük csak vissza. Csak a talprész elejénél kellene hajlania a papucsnak, ahol a lábunk is hajlik, ahogy járunk.
  • Válasszunk olyat, aminek vastagabb kicsit a talpa, és van benne egy kis kitámasztás a talpnak.
  • Minél jobban fogja a lábat a papucs, annál egészségesebb. Olyat keressünk, aminek vastagabb a pántja, esetleg még a bokát is tartja.
  • Az sem mindegy, miből van a talpa. A szakértők persze a bőrt javasolják, de azért sajnálnánk egy tízezer forintos papucsot strandon szétáztatni. Ez inkább a városi hordásra való darabokra vonatkozik.
  • Érdemes évente cserélni a vietnami papucsokat, vagy legkésőbb akkor, amikor kezdnek láthatóan szétmenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top