Otthon

Ma van a zacskómentes világnap

Ma már talán csak a hintőpornak nincs világnapja, a sok felesleges nap mellett azért akad olyan is, ami mellett érdemes teljes vállszélességgel kiállni. Éljen július 3-a, a zacsimentes világnap!

A világszerte hatalmas mennyiségben gyártott és felhasznált műanyag szatyrok által okozott környezeti probléma mára olyan mértéket öltött, hogy nem lehet behunyt szemmel elmenni mellette. Erre hívja fel a figyelmet a Nejlonzacskómentes Világnap (július 3.), melyet néhány évvel ezelőtt szerveztek meg először, számos ország civiljeinek és hatóságainak közreműködésével.

Napjainkban a Föld műanyagszatyor-kibocsátása havonta kb. 38 milliárd darab, vagyis napi 500 millió. A világon percenként 1 millió nejlonzacskót használnak az emberek. Egy átlagos európai 500 db nejlonszatyrot használ el egy év alatt.

Ma van a zacskómentes világnapAkár négyszáz évig is eltarthat a lebomlása, gyártásakor szén-dioxid szabadul fel, lebomló részei pedig veszélyeztetik az élővilágot. A vékony falú műanyag zacskó a hetvenes években terjedt el, kezdetben Amerikában, majd nagyon gyorsan az egész világon. Magyarországon naponta közel egymillió darab fogy belőle. Jó hír, hogy a zacsimániás hiperek manapság már nem ingyen sózzák ránk a zacskókat, hanem még ha csekély összeget is, de fizetni kell érte. Ezzel talán sikerül visszaszorítani a felesleges nagy szatyortenger méretét.

Mi tehetünk? Egyrészt fontos, hogy leszokjunk az egyébként trendszempontból is ciki zacskókról, és kosárral vagy vászontáskával járjunk bevásárolni. A szemeteszsák helyett pedig használjuk nagyanyáink praktikáját, egyszerűen rakjunk a kuka aljába újságpapírt.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top