nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Megvan az év gyógynövénye

Megvan az év gyógynövénye

A mérgezések ellen védő máriatövist választották meg az év gyógynövényének. Mire jó?
NLCafé
f Ajánlom

Idén először választotta meg az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A 2013-mas év gyógynövénye a máriatövis lett, ami már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták.

Mária teje

A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára utalnak, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően alkalmazták sokáig a tejelválasztás fokozására.

Megvan az év gyógynövénye

A máriatövis a mediterrán térségből származik, számos országban termesztik, de eredeti élőhelyén utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel, jó szárazságtűrő. Termése hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga.

Mire jó?

A máriatövis termése szilimarint tartalmaz, ami segít a májkárosodás megelőzésében és serkenti a máj regenerációját. Használják májzsugorodás, májgyulladás kiegészítő kezelésére és gyógyszerek okozta májkárosodás megelőzésére. Hatásos vírusos májgyulladásra, alkoholfogyasztásból eredő májcirrózis esetén, gombamérgezésre injekció formájában adják.

Megosztás Facebookon