Otthon

Szúnyoginvázió jön: így védekezz!

Az árvíz és a felmelegedés miatt rohamtempóban szaporodnak a szúnyogok, ráadásul most fertőző betegségeket is terjeszthetnek.

A rendkívüli dunai árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a szúnyogirtásra, mivel most a viszkető csípésen túl több fertőző betegséget terjeszthetnek a rovarok, figyelmeztet az ÁNTSZ.

Gyorsított eljárásban irtanak

Az árvíz levonulása után visszamaradó vizek ideális terepet jelentenek a szúnyoglárvák számára, és még a felmelegedés is nekik kedvez. Ezért a rendkívüli árhullám miatt most gyorsított eljárásban adja ki az engedélyeket a repülőgépes irtásra az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Szúnyoginvázió jön: így védekezz!

Házi módszerek

A csípőszúnyogok vérszívása ellen magunk is védekezhetünk, a szabadban riasztószer, valamint füstképző spirál alkalmazásával, zárt térben légtérkezelő aeroszolpalackkal, vagy a párologtatás elvén működő szúnyogirtó folyadékokkal és lapokkal.

A kellemetlen csípéseket elkerülhetjük úgy is, hogy a szúnyogok fő aktivitási idejében, azaz alkonyatkor zárt térben tartózkodunk, emellett a nyílászárókra szerelt szúnyoghálók is segíthetnek a szúnyogok távol tartásában. Fontos, hogy az esővízgyűjtő tartályokban, kerti medencében tenyésző szúnyoglárvák fejlődését is megakadályozzuk.

Szúnyoginvázió jön: így védekezz!

A karkötő hatása nem igazolt

Ha biztosan hatásos szúnyogriasztó szert szeretnénk venni, akkor keressük a csomagoláson az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyét. Ilyet csak azok a termékek kaphatnak, amelyek hatékonyságát az Országos Epidemiológiai Központ a saját szúnyogtenyészetén ellenőrizte. Az engedély egy „OTH” vagy „JÜ” betűkkel kezdődő számsor. Ilyen engedéllyel egyetlen szúnyogriasztó karkötő sem rendelkezik, ezeknek a hatékonysága ugyanis nem igazolt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top