Otthon

Teszt: megvan a tökéletes szappanbuborék receptje

A nagyi módszerével nem ment, végül négy receptet próbáltunk ki, és rájöttünk a titokra. Buborékfújót is fillérekből készíthetünk, elmondjuk, hogyan. Brandt Diána Csináld magad!-sorozatának legújabb darabjával a nemzetközi gyermeknapra készülünk.

Teszt: megvan a tökéletes szappanbuborék receptjeGyereknap közeledtével szövögetem a terveket, hogyan ünnepeljünk. Mivel itt a tavasz – és remélem, az előrejelzések ellenére vasárnap is jó idő lesz – szeretnék sok időt kint tölteni a kertben, futkározva, focizva és nem utolsósorban szappanbuborékokat fújva.

A boltokban ma már annyi, de annyiféle fújó alkalmatosságot lehet kapni, színeset, szagosat, csillogósat, és azért valljuk meg, elég drágán. Ilyenkor persze sokan felhördülnek, hogy gyerekkorukban ők bizony samponból, mosogatószerből készítettek első osztályú szappanbuborék-alapot, minek venni?

A nagyinak olyan könnyen ment

Igen, én is emlékszem rá, hogy nagymamám milyen ügyesen varázsolt nekünk „alaplevet”, és én is megpróbáltam, de a mai samponok, mosogatószerek erre a trükkre már nem képesek. Így leültem a gép elé, és kutatni kezdtem, miből és hogyan készüljön az első osztályú buboréklé.

Receptből annyit találtam, mint a tenger. Az arányok megdöbbentően eltérőek voltak, mármint ami a fő összetevők, a víz és mosogatószer arányát mutatták. Végül négy receptre szűkítettem le a kipróbálandók listáját, és most megosztom veletek az eredményt. Előrebocsátom, hogy nem vagyok kémikus, sem mosogatószer-fejlesztő szakmérnök!

A titok

A nagy titok két alapvető dologban rejlik: az olcsó és minden balzsamtól meg extra erőtől mentes mosogatószerben, illetve a glicerinben, amit patikában lehet beszerezni.

Nekem semmilyen eredményt nem hozott a kukoricakeményítős, sütőporos vonal, viszont szépen belekötött az edény aljába, így még kimosni is nehézkes volt. Találkoztam olyan receptekkel, ahol tiszta, desztillált vizet javasoltak, nekem is ez vált be, de igazából minimális volt a különbség a sima csapvizes és a tiszta vizes között. Annyi, hogy a tiszta vizesben jobban elegyedtek a szerek.

Teszt: megvan a tökéletes szappanbuborék receptje

Mindegyik oldatot 24 órát hagytam állni, és csak azután próbáltam ki őket. Íme a recept, amiből szép, pattogós buborékokat lehet készíteni.

  • 5 dl langyos víz
  • 2,5 dl mosogatószer
  • 3 evőkanál glicerin
  • 1 teáskanál cukor

A langyos vízhez lassan öntsük hozzá a mosogatószert, tegyük bele a glicerint és a cukrot. Óvatosan keverjük össze, ne habosítsuk, majd hagyjuk állni egy éjszakán át, de a legjobb, ha 24 órát pihen.

Töltsük kiürült szappanbuborék-fújókba, vagy készítsünk hatalmas bubivarázsló pálcát!

Teszt: megvan a tökéletes szappanbuborék receptje

Így készül a buborékfújó

Vegyünk egy vastagabb befőttes gumit, ami magában is képes kerekded maradni, és cérnával kössük fel egy hurkapálcára. Töltsünk a bubifolyadékból egy nagyobb lapos dobozba, mártsuk bele a gumit, hogy teljes síkjában ellepje a folyadék, emeljük ki, és kezdjük el húzni. A „menetszél” kifújja a buborékot a karikából. Így nemcsak  buborékot, hanem mindenféle Barbapapa-formákat is ügyeskedhetünk!

Ha ennél ötletesebb fújókra vágysz, nézz körül Ökoanyunál!

Szép gyereknapot mindenkinek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top