Otthon

Csináld magad: ballagási ajándékötletek

Ékszer vagy a közeli plázában gravíroztatott bor helyett olyan személyes ajándékokat kerestünk, amiket a tanároknak, óvónéniknek, bölcsődei dolgozóknak adhatnak az elballagó gyerekek.

1. Fotómozaik

Egy sima fotóalbumhoz képest menő ajándék lehet egy fotómozaik, amikor sok kicsi fotóból rajzolódik ki egy nagyobb kép. Ez bölcsitől középiskoláig kedves ajándék lehet, csak a gyerekekről kell szerezni egy-egy képet és a megajándékozandó óvónéniről, tanárról, majd a megfelelő programmal könnyen összerakhatja egy ügyesebb felnőtt vagy tini.

Csináld magad: ballagási ajándékötletek

2. Fotónaptár

Különlegesebb fotós ajándék lehet egy fotónaptár, főleg bölcsiben, oviban és általános iskolában lehet működőképes az édes kicsik képeivel. Egy gimis osztályfőnök már nem biztos, hogy 2014-ben is a most elbúcsúztatott osztálya képeit szeretné nézegetni a naptárán. A Nők Lapja Café fotónaptár-készítőjében lehet is választani kisiskolás vagy betűtésztás sablonok közül.

Csináld magad: ballagási ajándékötletek

3. Videoüzenet

Ma már egy minőségibb okostelefonnal is vehetünk fel kiváló videókat, és szinte ingyen kihozhatjuk a személyre szabott ajándékot. Csak egy üres DVD-t kell megvennünk, hogy legyen min odaadni. Az ovisokról például szinte csak ennivaló videókat lehet készíteni, ha mindegyikük elmondja a kamerába, miért szerette az óvó néniket vagy az ovit, esetleg énekelnek, szavalnak kicsit, máris elolvadhat az óvó nénik szíve. A vágás miatt sem kell fájjon a fejünk. Ha feltöltjük a felvételeinket a YouTube-ra, ott egyszerűen megszerkeszthetjük és letölthetjük a kész műremeket.

4. Vicces videó

Az általános iskolások, de főleg a gimisek már komolyabb vicces videó gyártására is vállalkozhatnak. A tinik között könnyen akadhat olyan, akinek sem a videózás, sem a felvételek összerakása nem jelent nagy kihívást. Egyetemisták hozták divatba például azokat a látványos videókat, amelyeken előre megtervezett koreográfia szerint száll be ugyanannak az ismert számnak az eltátogásába minden diák. Közben a kamera folyamatosan járja a szobákat, folyosókat, udvarokat, ahol újabb és újabb éneklő szereplőkre bukkan.

Egy magyar verzió is készült már:

5. Karikatúrák

Sima fotóalbum helyett gimisek vagy általános iskolások készíthetnek magukról karikatúrákat, és ehhez nem kell sok pénzért modellt állnunk egy balatoni utcai rajzolónak. Több okostelefonos alkalmazás alakít át igazolványképeket karikatúrává, vagy lehetünk karakterek a South Parkból ezzel a netes alkalmazással.

Csináld magad: ballagási ajándékötletek

6. Képregény

Képregény készítéséhez sem kell komoly tudomány, telefonos alkalmazással is készíthetünk ilyesmit. A gyerekek így biztosan szívesen részt vesznek az ajándék kitalálásában, és a tanár is jobban meghatódhat a végeredménytől.

7. Vicces filmposzter

Megtehetjük azt osztályt egy képzeletbeli film stábjának is, és készíthetünk ehhez vicces filmposztert. A címe lehet A matematika visszavág vagy A 4/b visszatér, a rendező természetesen a tanár, és a stáb többi tagjánál fel lehet sorolni az egész osztályt. Háttérnek elég egy jó fotó, amin a tanár vagy az egész osztály rajta van. Ez az online program például alkalmas erre, ha nincs kéznél más képszerkesztő program, amit használni tudnánk, vagy ha van egy iPhone az osztályközösségben, le lehet rá tölteni poszterkészítő programokat, például a Phostert.

Csináld magad: ballagási ajándékötletek

8. Festménnyé effektezett fotó

Egy egyszerű fotóból a modern technika segítségével festményszerű képeket varázsolhatunk, ebbe lehet vinni egy kis csavart például azzal, ha mondjuk a híres Utolsó vacsora című festményt rendezzük be az osztályteremben a padoknál, majd azt alakítjuk át. Vagy ki lehet találni bármilyen a társasághoz illő ismert jelenetet. Ezt megoldhatjuk ezzel az egyszerű programmal például, vagy ha akad valaki, aki kicsit ért a Photoshophoz, akkor könnyen ráhúzhatja a szükséges filtert.

Csináld magad: ballagási ajándékötletek

9. Serleg a legjobb tanárnak

Sok helyen lehet trófeát vagy serleget csináltatni, olyat, amilyeneket a sportolók őriznek a szekrényükben. A tanár iránti elismerésünket ilyesmivel is kifejezhetjük, csak gravíroztassunk rá elismerő szavakat, valahogy így: Somfalvy Ildikó, az évszázad osztályfőnöke, a Fütyülős Bori Gimnázium 2008–2013/b osztálya.

10. Személyre szabott tea

Ha szereti a tanár a teát, akkor lehet neki személyre szabott teafiltereket adni. Csak töltsük meg a félkészen kapható filtereket a kedvenc teájával, és a címkékhez nyomtathatunk kis idézeteket a diákoktól, hogy mit gondolnak a tanárukról.

Csináld magad: ballagási ajándékötletek

11. Aranyköpések díszkiadásban

Ha voltak a tanárnak aranyköpései, amiket füzetbe gyűjtöttek a diákok, akkor azokat be lehet köttetni egy könyvecskébe. A borítóra természetesen kerüljön fel minden fontos információ, például így: Hegedűs Géza, matek–fizika tanár aranyköpései, és a következő oldalon még el lehet sütni pár poént, mondjuk legyen ez a 18. kiadása a tanár bölcsességeinek.

12. Falvédő

Mostanában egyre trendibbek a régi falvédők, főleg a régi autentikus darabok mintájára készült mai változatok. Ha volt egy jó mondása a tanárnak, akkor az alapján készíttethetünk mi is neki hasonlót, mivel sok helyen megcsinálják nekünk a munka javát hímzőgéppel, ha megvan a szöveg és a kép hozzá.

Falvédő mai üzenettel Forrás: Wangfolyo.blogspot.hu
Falvédő mai üzenettel Forrás: Wangfolyo.blogspot.hu

13. Egyedi álarcok

Igazolványképek alapján egy lazább tanárnak nyomtathatunk életnagyságú fejet minden búcsúzó diákjáról, és ha majd nem tetszik neki valaki az új osztályából, akkor csak ráadja az egyik maszkot, és a régi kedvenc diákjára cserélheti le a fejét.

14. Fotóanimáció

Ma már biztosan minden osztályról ezernyi kép készül, akár fényképezőgéppel, akár telefonnal, és ezeket nemcsak albumban összesíthetjük, hanem fotóanimációt is készíthetünk belőlük egy jó szám ritmusára. A szerkesztéshez megfelel bármilyen videovágó program vagy a Photoshop, de itt is találhatunk pár egyszerűbbet.

15. Wikipédia-bejegyzés vagy Facebook-profil

Egy igazán modern osztály kitalálhat webes ajándékot, például már egy tini biztosan szebb profilt készít a Facebookra, mint egy ötvenes tanárnő. Így a diákok létrehozhatnak neki egyet, ha nincs még, feltölthetik képekkel, kommentekkel, és hogy ne üres kézzel menjenek, a végeredményt ki lehet nyomtatni, bekeretezni, és vele együtt ünnepélyesen át lehet adni a jelszót.

Ha már fenn van a Facebookon a tanár, a Wikipédián talán nincsen róla bejegyzés. Mivel az oldalt bárki szerkesztheti, a diákjai létrehozhatnak róla egy szócikket, amiben az érdemeit és szakmai sikereit taglalják néhány személyesebb megjegyzéssel fűszerezve. Előfordulhat, hogy egy idő után cenzúrázzák a szócikket, ezért oda kell figyelni, hogy betartsuk a Wikipédia szabályait. Viszont ezt is mindenképpen kinyomtatva és bekeretezve érdemes odaadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top