Otthon

Könnyen lehet saját mesetavad

Sokak régi vágya egy helyes kerti tó, amit a modern anyagoknak köszönhetően egyszerűen létrehozhatunk. Milyen növényeket ültessünk hozzá, és hogyan alakítsuk ki biztonságosra a partszakaszt? Itt egy kis segítség.

Tippek kerti tóhozSokféle okot lehet találni arra, hogy miért érdemes a kertünk­ben egy kis természetes tavat kialakítani. Nincs még egy kerti elem, mely ennyire dekoratív és élő lenne, mint a kerti tó, ahol a parton szitakötők és molnárkák nyüzsögnek a tarka parti virágok között.

A víztükröt nézve szaba­don kalandozhatnak a gondolataink, vagy testközelből tapasztal­hatjuk meg az állatok és növények együttműködését. Emellett pedig egy értékes élővilágot hozunk létre, mely egy kicsit pótolja azt a sok vízi élőhelyet, melyet az utóbbi évtizedekben a szabad természet­ben betemettek. Ilyen egyszerűen lehet egy darabka természetet teremteni a kertünkben!

Állatbarát tó

A modern anyagoknak köszön­hetően még sosem volt ilyen egyszerű kerti tavat létesíteni. Minél nagyobb méretű a tó, annál természetesebbnek hat. A nagyobb kerti tavakban ráadá­sul stabilabb a víz hőmérséklete, ami kedvező az állatok és a növé­nyek számára. De azért túl nagy se legyen – a kert egyharmadánál ne foglaljon el több helyet. Már megépítésekor ügyeljünk arra, hogy partjai finoman lejtsenek a víz felé. A tóba esett sünök és egyéb állatok ugyanis csak így tudnak újra kimászni.

A legszebb tóparti növények
  • Réti füzény (Lythrum salicaria) lila füzérvirág­zattal
  • Vidrafű (Menyanthes trifoliata) mutatós, csillag alakú virágokkal
  • Vízi hídőr (Alisma plantago-aquatica)
  • Nyílfű (Sagittaria sagittifolia) különleges leveleivel
  • Virágkáka (Butomus umbellatus) filigrán virágzattal
  • Sárga nőszirom (Iris pseudacorus) mutatós, sárga virágokkal
  • Vízimenta (Mentha aquatica), csábítóan illatozik

A mocsár- és partrész beültetésére szinte az összes nálunk honos vízi- és mocsári növény alkalmas. A vízinövények sztárja a taviró­zsa. A legjobban a nyugodt, napos vizeken fejlődik. Hagyjunk a par­ton egy szabad helyet, amit nem ültetünk be: szívesen napoznak ott a szitakötők, a pillangók, és a madarak leszállnak, hogy igya­nak. A kétéltűek, a vízirovarok és az egyéb állatok maguktól megtelepszenek a tavunkban. Csak várnunk kell.

Milyen halat?

Ha fontosnak tartjuk a halakat is, mondjunk le az aranyhalakról és a koi pontyok­ról, és válasszunk helyettük hazai halfajtákat, például szivárványos öklét, fürge csellét vagy kurta baingot. A víz megfelelő oxigénellátásáról a víz alatti növények gondoskod­nak, pl. a mocsárhúr (Callitriche), a süllőhínár (Myriophyllum) és a nagy víziboglárka (Ranunculus aquatilis), melyek között a vízi­állatok is remek búvóhelyeket találnak.

Tippek kerti tóhoz

Vízi játékok

Egyszerre dekoratív és megnyug­tató hatású az élő víz egy forrás­kőben vagy egy vízköpőben. Ezzel akár egy ülőhelyet is érdekesebbé tehetünk. Amennyiben a kertünk domboldalon található, egy patakot is kialakíthatunk, melynek vize több kis lépcsőn át vízesésekben csörgedezik le.

Cikkünk a Sziget kiadó gondozásában megjelent Természetes kert című Tippek kerti tóhozkönyvből közölt részletet.

A könyv 10 fejezete 35 lépésben mutatja be, hogyan teremthetünk magunk körül szép fokozatosan egy természetes kertet. Néhány példa az ötletekből: a nyírt gyep helyett alakítsunk ki egy darab rétet; a műtrágyák helyett inkább saját komposztunkat használjuk; a környékünkön hozzáférhető anyagokból építsünk kőfalat; a magas ágyásokból, vegyes kultúrákból vagy közvetlen a fáról szüreteljük a termést; az állatok számára létesítsünk rőzsehalmot; méhtöltőállomást és denevérvillát. Jutalmul három dolgot kapunk: pihenést, élményeket és egy természetbarát teret.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top