Otthon

Örömhír a kutyásoknak: nem kell póráz

A Facebookon ünnepelnek a kutyatulajdonosok, de azért van még miért izgulniuk. Közben elkezdték összeírni, milyen szabályokat illene betartania minden kutyásnak.

Kötelezően elő akarták írni a kutyásoknak az új szabálysértési törvényben, hogy csak pórázon sétáltathatnak, de a Blikk információja szerint ez a tétel kikerült a készülő tervezetből. A hírre boldog kutyatulajdonosok lepték el a Facebookot, hogy megosszák másokkal az örömteli fejleményt, bár akkor ünnepelhetnek csak igazán felszabadultan, ha valóban így szavazzák meg a törvényt.

A gazdák eddig sem hagyhatták felügyelet nélkül kóborolni a kutyájukat, a kötelező pórázzal azért akartak ezen szigorítani, mert sokszor nem lehetett eldönteni, mi számít felügyelet nélkül közterületen kóborló kutyának.

Örömhír a kutyásoknak: nem kell póráz

A megoldás a kutyavizsga?

A szigorítás ellen múlt hétvégén egy nyilvános teszttel demonstráltak a kutyások, ezzel bizonyították, hogy póráz nélkül is azt teszi egy kutya, amit a gazdája kér tőle. Korom Gábor, a Tükör Módszer nevű kutyaoktatási módszer kidolgozója akkor elmondta a bulvárlapnak, hogy szerinte inkább kutyateszthez kellene kötni a pórázmentes sétáltatás lehetőségét. „Így a felelősségteljes kutyatartó továbbra is kedvére sétáltathatná az ebet, más kutyások pedig rákényszerülnének, hogy megtanuljanak bánni az állataikkal” – mondta.

A Tükör Módszer Facebook-oldalára közben a tiltakozással egy időben elkészítették a családi kutyatartás etikai kódexének első fejezetét, amit a városi kutyatartáshoz ad megszívlelendő tanácsokat a gazdáknak. Ebben leírják, mikor sétáltathatnak pórázmentesen, és például azt is, hogy játszótérre soha ne engedjenek be kutyát, ami valóban sok kisgyerekes szülő rémálma.

A Tükör Módszer etikai kódexe kutyatartóknak: A városi kutyatartás

 

  • „A tudatos kutyatartót onnan lehet megismerni, hogy szereti a környezete.”
  • A kutya ürülékét minden esetben szedjük fel, és ne lépjünk az utcára erre alkalmas felszerelés nélkül!
  • Pórázon közlekedésnél a kutya ne húzzon, hosszú pórázon se kerüljön ki a látóterünkből.
  • Ha kutyánk pórázon agressziót mutat, igyekezzünk elkerülni azokat a helyzeteket, melyek a környezetünkben félelmet kelthetnek!
  • Kutyánkról a pórázt csak akkor vegyük le, ha az adott környezetben képesek vagyunk kontrollálni. Semmilyen körülmények között nem veszélyeztethetjük mások testi épségét sem a kutya agressziójával, sem túlzó vehemens játékával, vagy bármilyen más viselkedésével.
  • Tartsuk tiszteletben más emberek véleményét, kérését, félelmeit, akkor is, ha a mi kutyánk „nem bánt”.
  • Ne engedjük odamenni, odaszagolni a kutyát idegen emberekhez, hacsak ezt nem kérik külön! Különösen vigyázzunk, hogy a kutya ne ijesszen meg gyerekeket, ők már a puszta megjelenését is fenyegetőnek érezhetik, mindig egyeztessünk a gyermek kísérőjével, mielőtt a kutyával megismerkednek, akkor is, ha a gyerek szeretné azt.
  • Soha ne engedjük kutyánkat játszótérre, virágágyásba.
  • Ne kényszerítsük a kutyánkat olyan szituációba, ami számára kellemetlen, csak azért, hogy megfeleljünk mások elvárásainak. Udvariasan utasítsuk el azokat a közeledéseket (idegen emberek, gyerekek részéről), amik kutyánknak nehezen elviselhetőek vagy félelmetesek.
  • Kutyánk ugatása másokat zavarhat, legyünk tekintettel a környezetünkre.
  • Idegen kutya-gazda páros közeledtén hívjuk be a kutyánkat, és csak a másik gazdával való egyeztetés után engedjük oda egymáshoz a két kutyát!
  • Babakocsival, biciklivel, görkorival és egyéb járművel közlekedő embereket a kutya ne ugassa, ne akarja kergetni, ne zavarja!
  • Két kutya játékát a mi kutyánk ne zavarja meg, ha nem tud kulturáltan csatlakozni, akkor menjünk arrébb!
  • Ha a fentiek betartása ellenére kutyánk mégis valamilyen kárt okoz, ne vonjuk kétségbe saját felelősségünket, ne vitatkozzunk. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top