Otthon

Veteményes a balkonon: cukkini a lakótársam

Az egyik legigénytelenebb és legtöbbet adó zöldséget állíthatjuk szolgálatunkba az erkélyen. Ültethetjük rögtön a földeszsákba, és így sem lesz hálátlan velünk. Júliustól hetekig onthatja a termést, így spórolhatunk a húson, mert lesz mit sütni-főzni. A MonJardin gasztrobotanikusa, Domonyai András vezeti a kezünket.

A tökfőzeléktől a kovászos uborkáig, a keserű uborkától a görögdinnyéig, a Sicana-mézuborkától a sárgadinnyéig: a nevezett nyers vagy feldolgozott úriemberek mind a kabakosok népes családjának egyes nevezetes unokatesói. Ki ne felejtsem, a sütőtök sem vendég, hanem családtag ebben a házban.

Népes rokonság

Réges-régi múltra tekint vissza a sütő- és főzőtökfélék termesztése és felhasználása. A ma háztartásainkban inkább fűszeresen – sütve, főzve és nem nyersen – fogyasztott uborkatököcskék szinte kivétel nélkül az amerikai földrészről származnak. Az angolszász országokban és latin barátainknál hatalmas választék áll rendelkezésre belőlük, elnevezéseik is jóval pontosabbak, mint amit a mi nyelvünk leír. Nyári sütőtök, téli tök, levestök és társai, júniustól novemberig tartó érésekkel.

Veteményes a balkonon: cukkini a lakótársam

A cukkini, a patisszon, a főző-, sütő-, dísz-, olaj- és takarmánytökök olyannyira elterjedtek, ismertek és mindennaposak már nálunk is, hogy ehető változataikat az év bármely hetén, idénytől függetlenül tányérunkon szeretjük tudni. 



Ne hallgassuk el, hogy sütőtökből a létező több száz helyett csak hármat ismerünk itthon, és a számos cukkini-, illetve patisszonváltozatból sem többet. Pedig minden különbség más ízt, más formát és más konyhai felhasználást ígér.

Veteményes a balkonon: cukkini a lakótársam
Nézzük meg a magját, és ültessük el


Most kezdjük az alapoknál, legyen a cukkini a barátunk. A megismerés legjobb módja, ha testközelből kezdjük el tanulmányozni a delikvenseket. Először figyeljük meg a focimeccsek tökmagjához hasonló magját. Ezt fogjuk elültetni erkélyünk vagy kiskertünk zugaiban. 



Néhány termésváltozat azért kapható már, annyira lehetünk bátrak, hogy a sárga bőrszínt részesítsük előnyben. A BIO változatú vetőmagból kelt zöldségnél tapasztaltunk olyat, mintha a sárga cukkini enyhén vajasabb, krémesebb állagú lenne a szokásos zöldhöz képest. Ha a sárga bántja a szemünket, csíkos, zöld, fehér, pöttyös típusok is sorban állnak balkonvödrünk előtt. A patisszon is hasonlóan változatos maskarákkal kelleti magát. 



Helyet kér a gangon



Ami fontos – hacsak nem akarjuk a teljes körfolyosót lezárni a jámbor közlekedők elől –, hogy a cukkinibokor, még ha indátlan vagy guggonülő változat is, elég sok helyet fog foglalni, néhány négyzetmétert biztosan birtokba vesz. Dézsának egy nagyobbacska, inkább 10 literes vödröt, vagy alaposan elmosott meszes, festékes edényt válasszunk. 



Jobb híján, vagány balkontermesztőként használhatunk 50 literes földeszsákot is, amit egy-két helyen kilyukasztunk. Ez a legegyszerűbb, a palánta- vagy termőföldet úgyis ilyenekben árusítják. A tetszőlegesen kiválasztott „aljára” néhány kisebb, a tetejére két nagyobb lyukat vágjunk, és ezekbe a nagyokba 2 cm mélyen két magot tegyünk.

Veteményes a balkonon: cukkini a lakótársam




Mikor kerüljön a földbe? 



Ne akármikor, ne télen, ne februárban. A cukkini a napsütést kedveli. Csak az igazi, meleg tavasz beköszönte után – mostanában ki mondja ezt meg nekünk? –, ültethetjük szabadba. Idén legyen ez április 15. és május 1. között. Némi öntözés, melegecske, napsütés, és villámgyorsan fejlődni fog a palánta. 



Rántva, sütve

Ha remek déli fekvést találtunk zöldségpartnerünknek, akkor júliustól ontani, szó szerint ontani fogja a termést. Ha egy cukkini beindul, folyamatosan teremhet hetekig akár. Spórolhatunk a húson, mert minden nap kilószám jön le majd a termés, amit meg kell, meg akarunk sütni-főzni. A cukkini virágát máris rántani tudjuk, éretten mézzel leöntve süthetjük meg, vagy lereszelve tökfőzelék lehet belőle.

Veteményes a balkonon: cukkini a lakótársam

Ha van elég helyünk, az egyik legigénytelenebb és legtöbbet adó zöldséget állítjuk szolgálatunkba. Mivel magunk neveltük, az a hatalmas előny is a miénk, hogy biztosan tudni fogjuk, sem vegyszer, sem méreg nem illette kiváló termését.

A fotók forrása: Vertical Veg, Grow Fruit and Veg, Gardenweb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top