Otthon

Hétköznapi ellenségeink: mi dézsmálja a lencsémet?

Tényleg elűzi az ételmolyokat a levendula, és valóban segít, ha egy napra mélyhűtőbe tesszük a rizst, miután hazahoztuk a boltból? Szakember segítségével fejtjük meg, hogyan védekezhetünk legjobban az ételmolyok ellen.

Akinek van konyhája, az vagy találkozott már ételmolyokkal, vagy találkozni fog velük, mivel könnyen hazavihetjük őket a bolti vagy piaci élelmiszerekkel. Most az álmatlan éjszakákat okozó ágyi poloskák után velük foglalkozunk. Sokan elsőre ruhamolynak nézik őket, de ezek a rovarok nem a gyapjúpulcsikra rágnak lyukakat, hanem a kamrában dézsmálják meg a lisztet, a búzadarát, a fűszereket és szinte bármilyen szárazélelmiszert.

A bontatlan csokit rágták

Hozzánk többször visszajöttek, először a vörös lencsében találtam meg őket, amikor munka után akartam főzni egy levest. Kidobtam a zacskót, de a repkedő lepkék miatt először azt hittem, hogy sima ruhamoly, ezért levendulát raktam a szekrénybe” – mesélte nekünk Zsani, az egyik áldozat a sok közül.

Ez persze nem sokat ért, újra elszaporodtak, ráadásul mintha csak a drága cuccokra mentek volna rá, megették a jó minőségű rizst, a szezámmagot, a csilit, a sáfrányt. Ezeket is kidobta, de később is előbukkantak felbontatlan zacskókban, a becsomagolt csokiba is beköltöztek. Egy idő után már a plafonon nyüzsögtek a kis kukacok. Végül úgy szabadult meg tőlük hosszú idő után, hogy vett rengeteg csatos üveget, onnantól azokban tárolt mindent, és körbebástyázta őket levendulával.

Keresd a molyokat!Hétköznapi ellenségeink: segítség, beköltöztek az ételmolyok!

„Az ételmolyok irtásánál az elsődleges az, hogy fel kell kutatni a fertőzött élelmiszereket, hogy megszűnjön az elsődleges forrás – mondta Szigeti Zsolt rovar- és rágcsálóirtással foglalkozó szakember. – Nem egyszerű megtalálni, melyik élelmiszerekbe fészkelték be magukat, mert a bontatlan zacskókban is benne lehetnek. Bármilyen szárazáruban megtelepedhetnek, volt, aki teafilterben találta meg őket.”

Jellemzően egyébként a lisztben, más őrleményekben, gabonákban, hüvelyesekben, rizsben, fűszerekben, olajos magvakban, tésztákban szeretnek lakmározgatni, és ha beköltöznek egy kamrába, annak gyakran az a vége, hogy minden száraz alapanyag a kukában landol.

Melegre mennek

„Ezután érdemes molycsapdát kitenni, ez azokat semmisíti meg, amik már kifejlettek, és repkednek a lakásban – folytatta a második lépéssel a szakember. – Emellett a szekrényt vagy a kamrát jó átkezelni rovarirtószerrel, erre bármilyen irtószer alkalmas. Miután a peték kikelnek, a kukacok arra mennek, ahol jó meleg van, így például szeretik a plafont és a konyhaszekrénynek azt a részét, ahol a sütő van, de megtelepedhetnek a hűtőszekrény mögött is.”

Beépített konyhabútoroknál nem olyan könnyű felderíteni őket, és a rovarirtók találkoztak már olyan esettel, ahol nem is abban a lakásban volt a probléma, ahová irtani mentek, a szomszédból jöttek át az ételmolyok a nem működő szellőzőrendszeren keresztül.

Mit ér a levendula?

Természetes irtószerként sokan ajánlanak babérlevelet, diólevelet vagy levendulát az ételmoly ellen, és valóban előfordul, hogy bizonyos szagokra érzékenyek egyes rovarok. Viszont ezzel a szakember szerint legfeljebb a lepkéket riaszthatjuk el, a lencsében, dióban megtelepedett lárvák, azaz kukacok továbbra is vígan okoznak nekünk újabb károkat.

Hétköznapi ellenségeink: segítség, beköltöztek az ételmolyok!

Az ablakokra kiakasztott levendula sem akadályozza meg a lepkéket abban, hogy a konyhaszekrény mögötti területekre lerakják a petéiket. Sokat segíthet viszont a szellőztetés, mert az ingadozó hőmérséklet- és páratartalom rontja az életkörülményeiket.

A fagyot nem bírják

Ha valaki egyszer már megküzdött egy ételmoly-invázióval, akkor biztosan nagyon odafigyel a megelőzésre. Célszerű megfogadni azt a tanácsot, hogy minden újonnan vett szárazélelmiszert tegyünk először egy napra a mélyhűtőbe, mert ahogy megfagynak, a jégkristályok felrobbantják őket. Ezután semmit se hagyjuk benne az eredeti zacskójában, tároljunk mindent jól zárható műanyag vagy fémdobozokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top