Otthon

Így néz ki az év madara!

A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madarunk, ám egyre fogyatkozik az állománya. Az emberek is pusztítják, mert méheket is eszik.

Az idei év madara a kék-sárga-rozsdavörös színekben pompázó gyurgyalag, miután maga mögé utasította a fülesbaglyot a Magyar Madártani Egyesület tavaly rendezett szavazásán, amin mi magunk és a Nők Lapja Café olvasói is lelkesen nyomogattuk a gombokat. Egyelőre hiába keresnénk a gyurgyalagot a fák ágain, mert a teleket Afrikában tölti, csak májusban érkezik majd meg hozzánk. Partfalakban többedmagával fészkel, gyakran partifecskékkel együtt.

Gyurgyalag (fotó: Máté Bence, mme.hu)
Gyurgyalag Fotó: Máté Bence, mme.hu

A feltűnő tollazata ellenére viszonylag kevéssé ismert madárra azért fontos felhívni a figyelmet, mert az étrendje és a viselkedése miatt számos veszély fenyegeti. Nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és hideg időben méheket is zsákmányol, ezért a méhészetek közelében előfordul, hogy megrongálják a telepeit. Tavaly nyáron a harkányi homokbányában 70 gyurgyalag pusztult el, mert a partfalba vájt üregeket a költés időszakában ágakkal tömték be valakik. A gyurgyalagok nagyon érzékenyek; ha zavarják őket, a következő évben más fészkelőhelyet keresnek, de nincs könnyű dolguk, egyre kevesebb az olyan partfal, ahol háborítatlanul megtelepedhetnek.

A gyurgyalag ebédje (fotó: Loki Csaba)
A gyurgyalag ebédje Fotó: Loki Csaba

A gyurgyalag természetvédelmi értéke százezer forint. Most 20-30 ezer pár él nálunk az év melegebb részében, de a számuk az elmúlt tíz évben lassan csökkent. A Magyar Madártani Egyesület idén arra készül, hogy felméri a madár állományát, felújítja azokat a telepeket, ahol fészkelnek, és újakat hoznak létre, emellett szeretnék felderíteni és megakadályozni a rongálásokat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top