Otthon

Tíz centi hó esett reggelre

Budán, Borsodban és Heves megyében is vastag a hótakaró, a Mátrában 27 centis havat mértek reggel.

Szerdára 3–10 centiméteres havat jósolt az Országos Meteorológiai Szolgálat a délnyugati területeket leszámítva az egész országra, és reggelre a főváros budai oldalán 10,5 centis hó esett, olvasható a Fővárosi Közterület-fenntartó oldalán. Ezért éjszaka 54 munkagéppel takarították az utakat, közben az autósokat arra kérik, hogy körültekintően vezessenek, a háztulajdonosokat és a társasházak üzemeltetőit pedig arra figyelmeztetik, hogy síkosságmentesítsék a járdákat.

Tisztítják az utat Mátrakeresztes közelében Forrás: MTI
Tisztítják az utat Mátrakeresztes közelében Forrás: MTI

„Az Északi-középhegység környéke mellett Pest, Heves és Nógrád megye térségében hullott eddig a legtöbb hó, nem ritka a 10 centis hóvastagság. A hegyekben néhol ennek a duplája is esett” – jelentette az Időkép, ahol azt írják, a Putnok–Szolnok–Szeged-vonaltól keletre délelőtt is folytatódott a havazás. Mátraszentistvánon már készülnek a sípálya december 14-i nyitására, miután az éjjel 25-27 centisre hízott a hótakaró a Síelők.hu jelentése szerint, ők ma reggel a Kékestetőn 15–25 centi, Bánkúton 20 centi friss havat mértek.

Csilikrémmel és mandulával a hideg ellen

A Meteo Klinika meteogyógyásza arra hívja fel a figyelmet, hogy a napok óta tartó és egyre keményebb téli időben fokozottan felerősödhetnek az ízületi panaszok. Ez különösen a csapadékosabb keleti, északkeleti tájakon élőknél jelentkezhet intenzíven.

Az ország hótérképe szerda délelőtt forrás: idokep.hu
Az ország hótérképe szerda délelőtt forrás: Időkép

Bánhegyi Marianna a végtagfájdalmak enyhítésére kámforos, csilipaprikás krémeket, kiegészítésként csalánlevél főzetéből készített meleg vizes borogatást ajánl, melyet a nap folyamán bármikor alkalmazhatunk. Fontos, hogy tehermentesen mozgassuk át napközben többször is a fájó testrészeket. A görcsök ellen érdemes fokozni a magnéziumbevitelt, ezt az ásványi anyagot főleg az olajos magvakban, mandulában és diófélékben találjuk meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top