Otthon

Szárítógép kontra szél, avagy melyik megoldás a költséghatékonyabb?

A hidegebb időjárás azon túl, hogy fűteni kell és vacogunk, több egyéb kérdést is felvet a háztartásokban...

Szárítógép kontra szél, avagy melyik megoldás a költséghatékonyabb?Többek között azt is, hogy hol és hogyan száradjanak a mosott ruhák? Amikor már megelégeljük a dolgot, trükkökhöz folyamodunk: hajszárítóval melengetjük a pulóver ujját, vasalóval próbáljuk lerövidíteni a száradási időt. Ismerős?

Azt, hogy egy 3-4 tagú családnál, hétről hétre mennyi mosásra váró ruha gyűlik össze, kár is firtatni, a választ tudjuk: nagyon sok. A szobában való szárítás pedig ilyen esetekben szinte folyamatosan csúcsponton tartja a páratartalmat, egy idő után vízgyöngyözni kezdenek a sarkok, majd a vízfoltokból penész lesz, a vége pedig egy egészségtelen lakás, a nagy hely igényről nem is beszélve.

Nem vitatjuk, hogy egy átlagfizetésből élő családnál kicsit megterhelőbb beruházás a szárítógép vásárlás, viszont akik a fenti problémával küzdenek és számológépet ragadnak, bizony könnyen kikalkulálhatják, hogy hosszú távon nem járnak vele rosszul. Ilyenkor érdemes több bolt ajánlatát is összehasonlítani.

Tudtad, hogy …?

Az átlag mosógép használó mosás után tereget. Sokak, akik megengedhetik maguknak, mosógépből szárítógépbe pakolnak, amely akár a vasalást is megkönnyíti a ruha szárítása mellett. Ha szárítógépet is szeretnénk, akkor ne csak arra ügyeljünk, hogy a mosógép kapacitását a várható terhelésnek megfelelően válasszuk ki, hanem célszerű ugyanehhez méretezni a szárítót is, hogy egy menetben elkészülhessenek a ruhák.

Helytakarékos megoldás lehet ez egybeépített mosó- és szárítógép. Ez általában az elöltöltős gépeknél elérhető extra funkció, de jó tudni, hogy sok gép nem képes az egész vizes ruha mennyiséget egyszerre megszárítani. Nyilván az ilyen kombinált gépek ára viszonylag magasabb, de 70 000 Ft-tól már elérhetőek. Azt meg kell említenünk, hogy ez a megoldás nem energiakímélő, és általában a hatásfoka sem egyezik meg  különálló szárítógépével.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top