Otthon

Narancs riasztás: szomjaznak a madárfiókák

A kánikula és a szárazság miatt a fecskék sem találnak maguknak elég pocsolyát, ahonnan sarat vihetnének a fészeképítéshez. Hogyan segítsünk rajtuk?

Tengelic a madáritatónál
Tengelic a madáritatónál

A régen nem látott tavaszi aszály és az április végi kánikula miatt narancs riasztást adott ki a Magyar Madártani Egyesület. „A fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya – figyelmeztetnek. – Arról nem is beszélve, hogy az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sár fészekanyagot.” Ebben a száraz melegben hajnali harmatképződés sincsen, és hiába esik helyenként, ez csak átmeneti enyhülést jelent az állatoknak.

Így itasd a madarakat!

A téli madáretetés után most a madarakon legegyszerűbben úgy segíthetünk, ha nagyobb méretű, 5-7 centi mély műanyag virágalátétben teszünk ki nekik vizet a kertbe. Aztán már csak várnunk kell, hogy a környék madarai nálunk nyüzsögjenek, és pancsoló rigókban gyönyörködhessünk. Az alátétből nemcsak a madarak, de éjszaka a sünök is tudnak inni, és akár meg is fürödnek benne.

Egy nagyobb tálcán pótolni tudjuk azt a sarat is, amit a fecskék a tavaszi esők után megmaradó pocsolyákból szoktak beszerezni a fészeképítéshez. Ehhez egy nagyobb alátétbe kell földet tölteni, és addig locsolni, amíg meg nem áll rajta a víz. Ezt tegyük minél szabadabb helyre az udvarban, hogy a víz csillogása alapján megtalálják a fecskék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top