Otthon

Keressük Magyarország legolcsóbb városát

"Kaposvár továbbra is az egyik legolcsóbb város kíván maradni" – nyilatkozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. De ha ettől elszakadva általánosan nézzük a dolgot, mit jelent az, hogy valóban "olcsó város"? Hol a legkönnyebb megélni ma Magyarországon?

Keressük Magyarország legolcsóbb városátA hétköznapi kiadások között nagy eltérés lehet az országon belül: hasonló méretű és felszereltségű lakások rezsijét tekintve például több ezer forint a különbség attól függően, hogy az ország melyik területén lakunk. Az áram díja elsősorban szolgáltatótól függ, a távfűtés viszont (egy átlagos, 52 négyzetméteres lakásnál) évente majdnem 210 000 forint Miskolcon, 170 000 forint körülre jön ki Dunaújvárosban, Szombathelyen pedig 150 000 forintot kell erre költeni. A vízdíj tekintetében tavaly a legolcsóbb és legdrágább települések között akár 500 forint feletti különbség is lehetett: volt, ahol 192 forintba, máshol pedig 700 forintba került 1 köbméter víz. És bár a vizet mindenütt ugyanarra használjuk és a technológia is ugyanaz, Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára elmondta, az ár műszaki adottságoktól, helyi adottságoktól, illetve közigazgatási, jogi helyzettől függ.

Kávékrémpor áron alul

Melegedni az ország nyugati részén, vizet használni viszont inkább a keleti területen költségkímélőbb, de kérdés, mennyibe kerülnek a rezsin felül a mindennapok. Megkerestük az ország egyik legnagyobb hipermarketláncát, hogy többet derítsünk ki a különbségekről, ők viszont nem kívántak beszélni az árpolitikájukról. A vásárlói újságokból azért kiderül, hogy akadnak eltérések. Ugyanaz a fajta kávékrémpor-utántöltő például Pécsett 389, Miskolcon és Szolnokon viszont 385 forintba kerül. Tehát hagyján, hogy bizonyos akciók nem vonatkoznak egyes városokra (ez az információ többnyire a szórólap kisbetűs részéből derül ki), hanem az egyes termékek árai között is akadhat különbség.

Csabán olcsó a havi bérlet

Ám mielőtt eszünk egy jót, fontosabb lakni valahol; szakértők szerint Székesfehérváron és Győrben (országos viszonylatban) kimondottan drágán vehetünk lakást, Miskolcon az országos átlagnál is kevesebbért. Még egy dolog tehát, amiben a keleti országfél bizonyul olcsóbbnak, ahogy néhány itteni város a közlekedésben is kedvezőbb: havi bérletet tömegközlekedéshez Békéscsabán már 6000 forint alatt kapunk, igaz, Szegeden ez csaknem 7000 forintba kerül. A hajvágás mosással és szárítással a legtöbb helyen nagyjából 4000 forintra tehető, Békéscsabán reális mindezért a 3000 forint is, magánorvosi ellátásban viszont összehasonlíthatatlanul nagy a szórás.

Úgy tűnik, Miskolcon, Békéscsabán sok más nagyvároshoz képest alacsonyabbak egyes árak. Ám mivel röpke felmérésünk nem reprezentatív és csak néhány szemponttal foglalkozik, tovább keressük Magyarország legolcsóbb városát! A te városodban mennyibe kerül 1 kiló krumpli, egy hajvágás és mennyi egy 50 nm-es lakás körülbelüli rezsije?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top