Otthon

A legdilisebb gyerek- és vendégbarát fodrászatok

Zebraminta, fekvő hajmosás és játszósarok: igenis számít, milyen környezetben szabadítják meg az embert a hajától.
A legdilisebb fodrászatok Budapesten

Bizalmi állás a fodrászé, ezen nincs vita. Ám hiába választjuk ki a legjobb mestert, aki úgy vágja, szárítja és festi a hajat, mint egy figaró-istenség, ha utálatos az üzlet, ahol dolgozik. Bizony nem mindegy, milyen a környezet! Hiszen a szépülésen kívül azért is jár az ember fodrászhoz, hogy ott kiengedjen, relaxáljon és pihenésképpen átadja magát a helyi csacskaságoknak. Ahány vendég – annyiféle elképzelés az ideális szalonról. Nézzük a legizgalmasabbakat!

Rock and roll és hajzselé
Akinek eddig még csak a panelházak aljára szorult dobozfodrászatokhoz volt szerencséje, egyszer legyen bátor és jelentkezzen be ide – garantált élmény lesz.
Sokat elárul talán az az egyszerű tény, hogy ennek a szalonnak a mesterfodrásza nem más, mint Magyarország egyes számú Elvis-hasonmása, Varga István. Máskülönben a dalos kedvű szaki szigorúan kettéválasztja e két területet: amikor nyír, akkor nem énekel, s amikor énekel, nem nyír, de azért mégis van egyfajta bája ennek a háttérnek. Már a névválasztás is az Elvis-imázsra gyúr, talán a pomádé lett volna az igazi, de az nem hangzik ilyen jól. Az Elvis iránti tiszteletet jelzi az a két nagyméretű portré, mely a szalon főfalain kapott helyet. Szinte nem is kellene említeni, hiszen talán természetes, hogy a Hair Gélben többnyire a király zenéje ad alapot a hölgyek szépüléséhez.  
Akárcsak Elvis dalaiból, a szalonbelső hangulatából is bugyog az energia. Alapvető stíluselem itt a zebraminta, melyet itt-ott, például a székek háttámlájában brutálvörös szín egészít ki. „Mint mindig, akkor is a nőkre koncentráltam, amikor a kedvenc fekete-fehér kombinációmba beillesztettem a pirosat” – mondja sejtelmesen Varga úr. S hogy mit szólnak a vendégek? Mindenki elégedett, és hétről hétre figyeli, milyen új darabbal egészül ki az állatmintás üzletbelső. „Szintén fodrász fiam Angliában dolgozik. Ha csak meglát egy izgalmasnak tűnő hajszárítót, ollót, beterítő kendőt vagy körkefét, azonnal küldi is nekem. Jászkarajenőről indultam, ő Londonig keveredett. Ki tudja, meddig jutottunk volna, ha nem lennénk egészségesen lököttek…” 

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre.

Magaskultúra a tükörben
Extra kulturális szolgáltatással áll a Galéria-fodrászat kliensei rendelkezésére, hiszen itt hajvágás előtt, alatt és után kortárs képzőművészek alkotásait tekinthetjük és vehetjük meg.
A Boráros téren lévő üzlet nem dicsekedhet figyelemre méltó portállal, tulajdonképp egy fénymásoló-helyiségből nyílik. A visszajáró vendégek már megszokták, az újak pedig, főképp ha éhezik a kultúrát, nem adják fel itt, a sokszorosítónál. Így teszünk mi is. Nyomban világossá is válik, hogy a galérián a hajszobrászat mellett képgaléria is működik: a főfalakat sampon- és hajlakkplakátok helyett bekeretezett műalkotások borítják. Mind egyedi, semmi copy. „Nagybátyám, Péter László grafikusművész képei – mondja Péter Orsolya, az üzlet bérlője. – A tárlat sajátos hangulatot ad a fodrászatnak, amit a vendégeim imádnak. A képeket úgy helyeztem el, hogy fejmosás és hajszárítás közben a tükörből kuncsaftjaim pillantása éppen rájuk essen. Büszke vagyok arra, hogy nagybátyám képei olyanok fantáziáját is megmozgatták, akiket nem feltétlenül érdekel kultúra” – magyarázza Orsolya.

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre.

Vissza a múltba
Egy XI. kerületi régi gangos bérház belső udvarában működik a letűnt korokat idéző Hullám Hajstúdió. Somodi Katalin húsz évvel ezelőtt került ide, s elhatározta, hogy egyfajta retrohangulatot alakít ki üzletében.
Kijárt az Ecserire, bújta a hirdetéseket, igyekezett olyan muzeális tárgyakat megszerezni, melyek valamilyen módon kötődnek a fodrászmesterséghez. „Sikerült felhajtanom két száztíz éves, teljesen egyforma korabeli széket, az egyiket egy etyeki borbélymester rég bezárt és felszámolás alatt lévő üzletéből menekítettem ki, a másikat az ócskapiacon találtam. Ezek a darabok az üzlet központi terében kaptak helyet, s alapvetően határozzák meg a hangulatot. Bár nem olyan ülés esik rajtuk, mint a modern dizájnbútorokon, eddig senki sem panaszkodott.”
Katalin a mai napig egyre csak gyarapítja régi fodrászeszközökből álló gyűjteményét, üzlete ma már olyan, mint egy múzeum. Fiolák, tégelyek, fésűk, kefék dicsőítik a múltat, de akad itt 110 voltos hajszárító 1914-ből és lánggal hevített hajsütővas is – ez utóbbi ma is naponta használatos kellék.

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre.

Előre a jövőbe
Fekete-fehér és fémes színekben vibrál Hajas László legújabb, Retek utcai szalonja. Minden csupa dizájn, elegáns, ultramodern. Ide belépve az ember valahogy azt érzi, a frizurát számítógépes pontossággal tervezik és hozzák létre, vagyis nem ronthatják el a mesterek semmiképp a sérót.
A letisztult high-tech miliőt fehér műgyanta padló teszi légiessé, s bár a felület nagy, a benne ezüstösen csillogó szegmensek, illetve a fekete pöttyök extra izgalmat csempésznek a látványba.
A világos alaptónust az éjfekete, egyébként ránézésre strapabíró bútorok dinamizálják. Itt vannak mindjárt az olajpumpás (hoppá!) nagy kagylófotelek, melyek puhaságában a vendég szinte elmerül. Kívánságra akár televíziót is lehet itt nézni, hiszen a fotelekkel szemközti óriástükröket beépített monitor egészíti ki.
„A szalon úgynevezett Rituálé-kabinja egyszemélyes kényeztetés gyanánt áll az igazán igényes vendégek rendelkezésére – mutat az említett és éppen foglalt szeparéra a tulajdonos, s tovább ecseteli az egység előnyeit. – Az üvegfülkében halk, lágy zene simítja a kuncsaft idegeit. Segíti az ellazulást, hogy az ide bejelentkezők haját egy kényelmes ágyon, fekvő pozícióban mossuk, mely művelethez igény szerint akár félórás relaxációs masszázs is rendelhető.”

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre.
Fotók: Kleb Attila

Saját birodalom
A Wekerle telepi fodrászüzlet minden szeglete arról árulkodik, hogy tulajdonosa szívét-lelkét tette kicsi birodalmába.
Huszár Mariann fogtechnikus huszonhét évesen gondolt egy nagyot: elhatározta, hogy pályát módosít, fodrász lesz. Be is iratkozott a megfelelő iskolába, de még csak tanulta a szakmát, amikor már saját üzletről álmodott. Igazán biztos akkor lett a dolgában, amikor meglátott egy mellbevágóan meggypiros csillárt, melyet kemény hatezer forintért árultak a neten. Lecsapott rá, megvette – ahogy később sok más tárgyat is ugyanitt. Húszezerért tett szert egy gőzölt diófavázzal készült antik tonettkanapéra, melyet barátnője segítségével csiszolt át, festett újra és kárpitozott a már említett csillár színéhez passzoló huzattal. (Későbbi szalonjának egyik éke éppen ez a kerevet.) Ismerősei, barátai csak legyintettek, de ő konokul gyűjtögetett.
„A Wekerlén lakunk, imádom ezt a helyet, de szinte reményem sem volt arra, hogy épp itt találok megfelelő helyiséget – emlékszik vissza a két évvel ezelőtti kezdetekre Huszár Mariann. – Aztán valahogy kiszúrtam magamnak az önkormányzati kezelés alatt álló, gyakorlatilag kihasználatlan pék-irodát, s utánajártam, hátha… Megpályáztam, sikerült. Akkor már beindult a fantáziám, a piros, a fehér és a fekete szín lebegett a szemem előtt és éjt nappallá téve dolgoztam a szalonbelső kialakításán. Magam festettem még a polcokat is, egyedül a falon lévő indás virágmintához hívtam segítséget.”
A végeredmény egy csodaországszerű fodrászüzlet lett, melynek nem a kivitelezési költsége, sokkal inkább esztétikai értéke magas. A Haj Bár csupán három hónapja nyitott, de szinte azonnal stabil vendégköre lett. Mariannhoz nemcsak a város másik részéről, de vidékről is járnak visszatérő kuncsaftok. Nem bánják, hogy többet utaznak egy frizuráért, imádják a tulajdonost, a szakértelmét, no és persze az üzletet, melynek hangulata mindenkit magával ragad. A vendégek közt sok a kisgyerekes anyuka, őket a játszósarok teszi boldoggá. Szükség esetén előkerül a bili is, mely színével tökéletesen illeszkedik az enteriőrhöz – stílszerűen az is piros. 

A legdilisebb gyerek- és vendégbarát fodrászatok

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top