Otthon

Kupi van nálad? Megmondjuk, mire utal!

Gondoltad volna, hogy a lakásodban uralkodó káoszból alapvető személyiségjegyekre lehet következtetni? Az sem mindegy, melyik helyiségben van a kupi, legalábbis a szakemberek szerint.

Nem újdonság, hogy sok mindent elárul az emberről a közvetlen környezete. Most azonban amerikai környezeti pszichológus szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a lakáson belül melyik helyiség rendetlen.

Sokszor persze nehéz rendet tartani, különösen akkor, ha kiskorúak is nehezítik a helyzetet. Ezért néhány tippet is adtak, hogyan legyen hatékonyabb a pakolás.

A kutatás szerint erre következtethetünk a rendetlenségből – szobáról szobára haladva:

Előszoba
Sok mindent elárul rólunk, hol van kupi a lakásunkbanHa fogadóhelyiségben sok személyes kacat található (pl. fotók, festmények, kabalák), az arról árulkodik, hogy szükségünk van arra, hogy a vendégeink számára azonnal információkat nyújtsunk magunkról. Talán egyesek túl sokat is, ha itt uralkodik káosz, akkor nyitott, extrovertált személyiség vagy, aki könnyen létesít kapcsolatokat – mondja a szakértő.

Teendő: A nyitottság egyáltalán nem rossz dolog, de foglalkozz egy kicsit saját magaddal is. Ráadásul ha rendben van a bejáratod, sokkal alkalmasabb lesz vendégfogadásra is.

Nappali
Állandó feszültséget gerjeszt, ha abban a helyiségben, ahol a legtöbbet vagyunk, túl sok tárgy van körülöttünk, mivel folyamatosan a környezetünket pásztázza a szemünk. És mivel a tárgyak saját magunk kiterjesztései, ha nem törődünk a legtöbbször látott szoba képével, az a lelkünknek sem tesz jót. Persze lehet, hogy szó sincs erről, pusztán a gyerek megint szétpakolt, vagy kicsit lazítottunk a fegyelmezett renden.

Teendő: Fontos, hogy a lakás legforgalmasabb helyiségében ne legyen „vizuális feszültség”, ezért helyet kell találni mindennek – tanácsolja a pszichológus. Már az is sokat számít, ha néhány dekoratív tárolórekesz legalább eltünteti a kupit a szemünk elől, és nappalink így újra a feltöltődés színtere lehet.

Étkező
Elkerülő, félénk magatartásra utalhat, ha ez a helyiség rendetlen. Lehet, hogy egy korábbi negatív tapasztalat miatt tartjuk távol magunkat innen, vagy csak azért, mert állandóan diétázunk – állítják a szakemberek.

Teendő: Próbáld meg felfrissíteni a pislákoló barátságokat. Nem kell mindjárt négyfogásos vacsorára gondolni, kezdetnek egy csésze kávé is megteszi. És gondolj arra, hogy attól nem leszel kevésbé feszült, ha a szőnyeg alá söpröd a dolgokat. Attól lesz egyszerűbb az életed, ha mindaz, aminek nem az asztalon van a helye (például újságok, kulcscsomók, kütyük), el is kerülnek onnan.

Konyha
Olyan dolgokkal van tele a konyhád, amelyeket csak ritkán vagy különleges alkalmakra használsz, mégis szeretnéd, hogy szem előtt legyenek? Semmi gond, valószínűleg ég benned a kalandvágy.

Teendő: Távol álljon tőlünk, hogy kulináris kalandjaidról lebeszéljünk, de ha már kalandozol, sokkal kellemesebb lesz úgy, ha nem azon mérgelődsz, hogy már megint nem férsz el a konyhapulton.


Sok mindent elárul rólunk, hol van kupi a lakásunkbanHáló és fürdő
Ezek a legintimebb helyiségek a lakásban, ahol a legszabadabban kifejezhetjük, kik is vagyunk valójában. Ezért az, ha a legszemélyesebb dolgaink szanaszét hevernek, a pszichológus szerint arra utalhat, hogy folyamatosan emlékeztetni akarjuk magunkat arra, kik is vagyunk valójában. Mindez fakadhat bizonytalan személyiségből is.

Teendő: Nehéz magabiztosnak lenni, ha az utolsó hely amelyet lefekvés előtt és reggel, ébredés után látsz, könyvek, magazinok és ruhadarabok színes kavalkádja. Ha minden reggel pipereholmikon és ruhakupacokon kell átbukdácsolnod a kijáratig, nem valószínű, hogy azzal a magabiztos, világmegváltó érzéssel távozol otthonról, amire szükséged volna. Lehet, hogy nem ártana selejtezni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top