Otthon

Hizlal a konyhád?

Gondoltad volna, hogy az étkészleted, az eszközeid vagy a konyhád kialakítása hatással lehetnek a súlyodra? Mi is kétkedéssel fogadtuk a hírt, de néhány praktikus tanácsot azért érdemes lehet megfogadni.

A konyha sok nő számára a ház legkedvesebb zuga, az otthon szíve, és el sem hinnénk, hogy akár a kemény fogyókúrás erőfeszítéseink alattomos ellenségévé is válhat. Lehet, hogy ez most nevetségesen hangzik, de nemrég amerikai táplálkozási szakértők hívták fel a figyelmet arra, hogy a konyhánk valóban képes lehet rá, hogy megnehezítse a diétánkat. Ezért ha néhány jelből ráismersz a konyhádra, ne ess kétségbe, inkább vedd fontolóra a tippeket.

Hizlal a konyhád?Nagyok a tányérok
Anyukánk arra tanított, hogy szedjük tele a tányérunkat, és amit kiszedtünk, az fogyjon is el. 1970 óta azonban 25 százalékkal nőtt a tányérok átlagos mérete, ami anyukáink szabályát betartva 22 százalékkal több kalória elfogyasztását jelenti. Az is megoldás, ha borítjuk a szokásainkat (meg a fogásokat), és a salátástálkába tesszük a magasabb kalóriatartalmú tésztákat és húsokat, a nagy laposat pedig telerakjuk zöldségekkel.

Túl sok a fény
Kutatások szerint a nagy teljesítményű égők növelhetik a stresszt és stimulálják az étvágyunkat, ami a gyorsabb evéshez vezet. Azért ne örüljünk előre a gyertyafényes vacsiknak: a szakemberek szerint a gyenge fényben ugyanis csökkennek a gátlások. (És valószínűleg nem arra gondoltak, amikor az utolsó szelet sütinél leoltjuk a villanyt.) Azt tanácsolják, hogy főzés közben használjunk bátran annyi fényt, amennyire szükségünk van, az étkezéshez azonban 240 wattnál ne fogyasszunk többet. Már a világításhoz.

Tele van a konyhapult
Nálad is sokszor előfordul, hogy a pulton annyi hely sincs, hogy egy poharat letegyél? A szakemberek szerint egy rendetlen konyha megnehezíti az egészséges étkezést, mert sokkal macerásabb helyet csinálni, mint rendelni egy pizzát. Sőt, a kupi stresszt is okoz, ami növeli a kortizolszintet, az pedig rövid időn belül korgó gyomorhoz vezet. Azt nem tudjuk, mennyi kalória elégetésével jár a rendrakás, bizonyára egyénenként változó, de minden szempontból hasznos.

Hizlal a konyhád?Öblös poharakat használsz
Hajlamosabbak vagyunk több szénsavas üccsit vagy gyümölcslevet inni, ha alacsony és széles csuprokat használunk, mint akkor, ha az italt hosszú, szűk pohárba töltjük. Felmérések alapján ugyanis az emberek az ital magasságára figyelnek, amikor megtöltik a poharaikat. Azt is kimutatták, hogy ha fogyni akarunk, legalább annyira fontos az italválasztás, mint az, hogy mit eszünk. A szakemberek szerint fél kilót fogyhatunk fél év alatt csak azzal, ha naponta egy cukros italt kiiktatunk.

Nagy kamrád van

Ha többet tudsz tárolni, valószínűleg nagyobb tételben is vásárolsz, de így hajlamosabb lehetsz arra is, hogy nagyobb mennyiségű ételt készíts. A kutatások szerint például kétszer nagyobb csomagolású kekszből kétszer annyit csipegetünk el, mint a kisebb csomagból. Vagy ha többféle édességet raktározunk be, akkor könnyen kísértésbe eshetünk, hogy mindegyiket megkóstoljuk. A szakemberek azt tanácsolják, hogy csak egyféle nasit tartsunk a spájzban, úgy könnyebb lesz visszafogni magunkat. Ha pedig magasra vagy nehezen hozzáférhetővé tesszük a kekszet, jobban meggondoljuk, hogy egyáltalán felmásszunk-e érte.

A konyhád a nappalid is egyben
Ma kétszer akkorák a konyhák, mint amekkorák 35 évvel ezelőtt voltak. A konyhaevolúció oda vezetett, hogy ez lett az a helyiség a házon belül, ahol a család a mindennapjait éli. Ma már szinte minden új ház amerikai konyhával épül, ahol tévézés közben állandóan kéznél van a rágcsálnivaló, és fordítva: evés közben megy a tévé. Ez nemcsak azért rossz szokás, mert a családi vacsora nem rólunk, hanem a Mátyás tér szereplőiről szól, de tanulmányok azt is bebizonyították, hogy tévézés közben hajlamosabbak vagyunk többször is szedni a lábasból. Addig is, amíg az új konyhatrendek megérkeznek a tengerentúlról, kapcsoljuk ki a dobozt, és dugjuk el a távirányítót, amíg eszünk!

Hizlal a konyhád?Nincs szem előtt a gyümölcstároló
Tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás része a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ezért be is vásárolunk belőle. Eddig rendben. Csakhogy egy felmérés szerint a beszerzésnek körülbelül a negyede végül a szemétben landol, mert megromlik, mielőtt az egészségünkhöz hozzájárulhatna. Először is: nem jó túl sokat venni a friss gyümölcsből, legfeljebb egy hétre előre érdemes bespájzolni. Másodszor: vagy a frigóban, de a középső polcon, szem előtt tartsuk ezeket, vagy egy tálban a konyhaasztalon. Sok zöldség és gyümölcs, például a narancs, a grépfrút vagy a paradicsom amúgy is finomabb és tartósabb szobahőmérsékleten tárolva.

Nagycsaládosan tálalsz

Amikor ott van előttünk az asztalon az egész tepsi rakott krumpli, sokkal nagyobb az esély, hogy ha kiürült a tányérunk, még kanalazgatunk belőle, mint akkor, ha visszatesszük a sütőbe, miután kiszedtük az adagunkat. Az emberek ugyanis alapvetően lusták, az asztaltól pedig amúgy sem szeretünk felugrálni. A salátástálat viszont nyugodtan hagyjuk ott az asztalon, abból nem árt, ha többször is szedünk. Szedjünk belőle még egy adagot, aztán akár azt is mondhatjuk teljes lelki nyugalomban: váljék egészségünkre.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top