Otthon

Nyaralni megyünk – mi legyen a háziállattal?

Mi vakációzunk, háziállataink meg otthon senyvednek? Ez ugyebár elképzelhetetlen. Hol találunk megfelelő gazdipótlót és mi mindent kell még elrendeznünk indulás előtt?

Nyaralni megyünk! Mi legyen a háziállattal?Ha nem akarjuk, hogy nyaralásunk kedvencünk egészségébe kerüljön, a legolcsóbbnak és legkézenfekvőbbnek tűnő megoldás, hogy egy barátot vagy ismerőst kérünk meg arra, hogy távollétünkben gondoskodjon róla. Minél szorosabb kapcsolatban élünk az állattal és minél speciálisabbak a szükségletei, az átmeneti felvigyázónak annál nehezebb dolga lesz. Alapvető szempont, hogy kizárólag olyan személyt válasszunk, aki általánosságban ismeri az adott állatfaj életmódját, igényeit – esetleg maga is tart vagy tartott ilyen állatot –, és ha nem egy csapat akváriumi halról, hanem mondjuk kutyáról, macskáról van szó, akkor lehetőleg „személy szerint” az állatot is, akit a gondjaira bízunk. A felkészülés azonban ilyenkor sem maradhat el.
 

„Meséljük el, hogy mi hogyan élünk az állattal, milyen ritmusban, mik a szokások, mennyit sétálunk, mikor, mivel etetünk, mit ne egyen, mire allergiás, milyen viselkedésproblémái, félelmei vannak, mit szeret, egyszóval mindent meséljünk el róla – tanácsolta Vámosi-Nagy Nóra nevelési szakértő, a Népszigeti Kutyaiskola bemutatócsoportjának vezetője.

Fontos tisztáznunk, hogy az állatnak mit szabad és mit nem. Nem gond persze, ha az ideiglenes gazdi valamivel többet enged meg neki, mint mi, azt viszont mindenképp meg kell előzni, hogy az állat szokásai oly mértékben változzanak, ami a későbbiekben zavaró lehet.

A pótgazdit érdemes gyakorlatban is „kipróbálnunk”, ha például a kutyánkra fog vigyázni, vigyük el néhányszor vele együtt sétálni, vagy akár hagyjuk vele egyedül az állatot, hogy kiderüljön, hogyan tudnak együttműködni. Ha a pótgazdinak van saját kutyája, akivel a mienk találkozni fog, őket is idejében össze kell szoktatni. „Arra jó eséllyel lehet számítani, hogy a kutyánk másként fog viselkedni, szót fogadni a pótgazdinak, mint az igazinak” – figyelmeztet Vámosi-Nagy Nóra, a terület szakértője. Az állat saját fekhelye mindig legyen vele. Nagyon jó szolgálatot tehet egy műanyag vagy fémdoboz is, amibe bevackolhat, ahol biztonságban érezheti magát. A kutyában mindenképp legyen chip, a nyakában pedig biléta, amin elérhető telefonszám van”. A pótgazdit mindemellett készítsük fel az esetlegesen előforduló egészségügyi problémákra is és hagyjuk meg nála az állatorvosunk elérhetőségét.

Ha nincs olyan megbízható ismerősünk, aki vállalná a feladatot, akkor érdemes olyan szakembert keresni, aki bizonyos díjazásért otthoni körülmények között, hozzáértően gondoskodik az állatról vagy elhelyezhetjük kedvencünket egy állatpanzióban is.

sornai Ágnes
Csornai Ágnes
Fotó: Szeberényi Adrián

De mi mindenre kell figyelnünk a kiválasztásnál? A kutyákra és macskákra szakosodott Airport Állatpanzió egyik vezetője, Csornai Ágnes elmondja:

  • A panzió lehetőleg ne legyen „tömegszállás” vagy menhely jellegű. A legideálisabb, ha mindössze 6-7 állatot fogadnak egyszerre.
  • A rendezett környezet, a kellőképpen tágas és tiszta, ugyanakkor jól zárható kennelek, ketrecek arról árulkodnak, hogy megbízható helyen járunk.
  • Ha lakásban tartott macskát vagy szobakutyát szándékozunk beadni, győződjünk meg arról, hogy a számára megszokotthoz hasonló körülmények között tudják elhelyezni, és nem fogják például egy számára ijesztő és veszélyes udvari kennelbe zárni.
  • Ha a kutyánkat szeretnénk panzióztatni, mindenképp érdeklődjük meg pontosan, hogy milyen gyakran, mennyi ideig és hol fogják futtatni és persze mennyire lesz eközben biztonságban.
  • Előny, ha az állatokkal tapasztalt szakember – például kutyakiképző – foglalkozik a panzióban.
  • Figyeljük meg az épp benn lakó állatok viselkedését: ha láthatólag nyugodtak, kiegyensúlyozottak, bízhatunk abban, hogy a mi kedvencünk is hasonlóan érzi majd magát.
  • Jó, ha van a panzió közelében állatorvosi ellátás.

 

A hazai állatpanziók többsége kutyákat és macskákat fogad. Vadászgörényeket, nyulakat, kis rágcsálókat, madarakat és hüllőket viszont már jóval kevesebb helyen panzióztatnak.

Nyaralni megyünk! Mi legyen a háziállattal?Csornai Ágnes elmondta, hogy idős és vemhes állatot nem szívesen vállalnak, illetve kizáró ok az is, ha az állat elhanyagolt, bolhás. Műtét után lábadozó, tüzelő vagy akár nehéz természetű házikedvencek panzióztatására viszont fel vannak készülve: szakértő felügyelettel és szeparált kennelekkel. Az állatpanziókban a fogadás alapfeltétele az oltási könyv és a féreghajtás. Gyanús lehet, ha ezt valahol mégsem kérik.

A panzió vezetője elmondta, hogy a gazdikat minden esetben alaposan kikérdezik az állat igényeiről és szokásairól. Nagyon lényeges, hogy ilyenkor ne hallgassunk el semmit, számoljunk be a neveletlenségekről, rossz szokásokról is, hiszen az ideiglenes gondozóknak bizony ezekről is tudniuk kell ahhoz, hogy megfelelően tudjanak bánni házikedvencünkkel.

A színvonalas állatpanziók maximálisan alkalmazkodnak az állat táplálkozási igényeihez. Előre leadhatjuk a szükséges ellátmányt az állat megszokott ételeiből, de kérésre akár be is szerzik azt.

A szolgáltatás ára teljes ellátással, kinti elhelyezéssel (kutyáknak) a fővárosban 2300 forint körüli, benti elhelyezéssel (macskáknak, szobakutyáknak) pedig átlagosan 2800 forint egy éjszakára. Vidéken ennél néhány száz forinttal kevesebbe kerül, hogy nyugodtan nyaraljunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top