Otthon

Faragd le háztartásod költségeit!

Némi odafigyeléssel és persze akaraterővel havonta több ezer forinttal csökkentheted a háztartási költségeket. Egyszerű tippek következnek, hogyan.

Írj listát!

Bevásárlás előtt mindig írj listát, amire csak olyan dolgok kerüljenek fel, amire valóban szükség van a háztartásban. Mielőtt vásárolni indulnál, egyél, éhesen ugyanis könnyelműbben fogsz költekezni. Az üzletben tartsd magad szigorúan a listához, ne vásárolj össze semmi egyebet, még akkor sem, ha néhány akciós – vagy legalábbis annak látszó – ajánlat csábítónak tűnik.

Készíts szezonális fogásokat!

A friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök általában kedvező áron kaphatók, megéri tehát minél gyakrabban ezek felhasználásával készíteni az ételeket. Nem csupán gazdaságos, de egészséges megoldás is.

Faragd le háztartásod költségeit!Használj természetes tisztítószereket!

A drága, bolti készítmények helyett használj nagyságrendekkel olcsóbb természetes tisztítószereket! A só vagy a növényi olajok mosogatószerként, a szódabikarbóna vagy a citromlé folttisztítóként, az ecet fertőtlenítőként, ablaktisztítóként és vízkőoldóként is beválik.

Hasznosíts újra!

A háztartásban keletkező hulladékok egy része kiválóan újrahasznosítható a kertben. A kávézaccal például trágyázhatsz, a lejárt pirospaprika vagy maradék hagyma felhasználásával természetes növényvédő szert készíthetsz, a narancshéj pedig jó a levéltetvek ellen. A régi fazekakat, fémvödröket, konzervdobozokat, leselejtezett mosogatókat vagy akár mosdókagylókat virágládaként hasznosíthatod.

Moss gazdaságosan!

A mosáson sokat spórolhatsz, ha teljesen kihasználod a mosógéped kapacitását, egy maximális befogadóképességgel lefuttatott mosás során ugyanis kevesebb energia fogy, mint többszöri közepes vagy alacsony terhelés alatt. Azzal is pénzt takaríthatsz meg, ha alacsony hőfokon mosol, ugyanis a mosás teljes energiafelhasználásának nagyjából 90 százalékát a víz felmelegítése teszi ki.

Világíts energiatakarékosan!

Ha még nem égtek ki otthonodban a hagyományos izzók, akkor is érdemes lecserélned őket energiatakarékos változatra! Utóbbiak ugyanis nagyjából 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, az élettartamuk pedig minimum ötszöröse a hagyományos izzóknak.

Faragd le háztartásod költségeit!Áramtalaníts!

Kétségkívül kényelmes dolog az elektronikus készülékeket készenléti üzemmódban tartani vagy épp bedugva hagyni a telefontöltőt akkor is, ha nincs rajta a telefon. Ezek a berendezések azonban ilyenkor is áramot fogyasztanak. Ha lusta vagy egyesével kikapcsolni, illetve kihúzni őket, szerezz be kapcsolóval ellátott elosztót, melynek segítségével az összes rácsatlakoztatott készüléket egyetlen gombnyomással áramtalaníthatod.

Válts díjcsomagot!

Ha épp lejárt a telefon-, internet- és kábelszolgáltatáshoz rendelt hűségidőd, érdemes némi időt és fáradtságot szánnod arra, hogy átnézd az aktuális ajánlatokat, és ha valamelyik díjcsomag jobban megéri, mint amit addig használtál, váltani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top