Otthon

Mégsem éri meg átállni napenergiára?

Nemzetközi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a napelemek alkalmazása a legkevésbé költséghatékony módja az éghajlatváltozás elleni közdelemnek.

Mégsem éri meg átállni napenergiára?A Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) nevű, tekintélyes ingatlanszakmai világszervezet kutatói szerint magánházakra nem érdemes napelemeket szereltetni, ugyanis a befektetés – abban az esetben, ha a napenergiát például vízmelegítésre használjuk – csak 100–166 év alatt hozná be az árát. Miután azonban a napelemek élettartama általában 30 év, ezért a megtérülésre még több generáció távlatában gondolkodva sincs esély.

„Fel akartuk fedni a valóságot. Rengetegen állítják ugyanis, hogy a háztartások megújuló energiaforrásokra való átállítása visszahozza a befektetett pénzt, ez azonban jelen állás szerint nem igaz” – mondta Joe Martin, a RICS munkatársa egy napokban kelt sajtónyilatkozatában.

A napenergia-ipar képviselői felháborodtak a RICS állításain, szerintük ugyanis a kutatások során a szervezet számos lényeges szempontot figyelmen kívül hagyott, így többek között a folyton növekvő energiaárakat is. Jeremy Leggett, az egyik legnagyobb brit napenergiai vállalat, a Solar Century vezérigazgatója „durván felelőtlennek” nevezte a RICS szakembereit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top