Otthon

11 ok, amiért mégis szeretünk takarítani

A takarításra tekinthetünk úgy, mint egyfajta szükséges rosszra. De ha már úgyis el kell végezni, megközelíthetjük akár máshogy is. Nem kevesebb, mint 11 okot sorolunk, amiért mégiscsak szeretünk takarítani.

Feszültséglevezető

A takarítás mint fizikai munka, kiváló feszültséglevezető. Söprés, porszívózás vagy épp súrolás közben az összes felgyülemlett feszültségünket és mérgünket kitölthetjük a jobb sorsra legkevésbé sem érdemes szennyeződéseken.

Hasznos

A takarítás azon tevékenységek egyike, melyek során megkérdőjelezhetetlenül hasznosnak érezhetjük magunkat. Mert valóban azok is vagyunk.

11 ok, amiért mégis szeretünk takarítaniHivatkozási alap

„Én takarítok! Ezt is csak én tudom rendesen elvégezni! Én kitakarítottam, te pedig cserébe…” – az ilyen és ehhez hasonló érvek kiválóan működnek hivatkozási alapként egy vitában, vagy olyankor, ha rá akarjuk bírni valamilyen feladat elvégzésére a velünk egy háztartásban élőket.

Nem kell gondolkodni

Kikapcsolhat az agy, teljes átéléssel adhatjuk át magunkat a porszívó zúgásának, vagy épp a kielégítő látványnak, ahogy a bútorápolóval átitatott rongy fényes csíkot húz a fafelületen. A gondolatok várhatnak, előbb legyen tiszta a lakás.

Van idő gondolkodni

Persze a másik verzió is működik: ilyenkor végre van idő átgondolni minden olyasmit, melyekre máskor nincs kapacitásunk. A takarítással töltött idő így lesz voltaképpen magunkra (is) szánt idő.

Ami elveszett, előkerül

A kanapé réseiből, a radiátor alól vagy épp az éjjeliszekrény mögül pucolás közben olyan holmik kerülhetnek elő, melyekről már diszkréten lemondtunk, netalán meg is feledkeztünk.

Elkap a kreativitás

Tévedés, hogy a takarítás a legkevésbé sem kreatív dolog. A berendezési tárgyak tisztogatása, pakolászása, a terítők, függönyök, ágyneműk cseréje mind-mind alkalmat ad arra, hogy kicsit átrendezzük, átszínezzük, komfortosabbá tegyük az életterünket.

11 ok, amiért mégis szeretünk takarítani„Megújulás”

Az otthon ilyenkor frissebb, rendezettebb, szinte újszerű hangulatot áraszt. Körülnézünk és elégedetten nyugtázzuk, hogy igen, ezt mi magunk tettük így rendbe, a tulajdon két kezünkkel.

Illat

A különféle takarítószerek illata a nyitott ablakon át beáramló levegővel keveredve adja azt a bizonyos semmivel össze nem téveszthető „tisztaságszagot”, amit annyira finom belélegezni ilyenkor.

Van benne köszönet

A családtagoktól vagy épp az otthonunkba érkező vendégektől kapott elismerő szavakat bizony – még ha nem is vallanánk be – igenis igényeljük. Ha pedig meg is kapjuk, az bizony minden fáradságunkért kárpótol.

Édes a pihenés

Az elismerő szavaknál pedig már csak egyvalami édesebb egy alapos és kimerítő takarítás után: elégedetten elnyúlni a frissen húzott ágyban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top